Cazibe merkezi hayat verecek?

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Haberler 12.01.2017 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou ve Güneydou Anadolu Bölgelerinde 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programnn uygulanmasna ilikin usul ve esaslar belirlendi.

Bakanlar Kurulunun Cazibe Merkezleri Programnn Uygulanmasna likin Usul ve Esaslar Hakknda Karar, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Buna göre, Adyaman, Ar, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakr, Elaz, Erzincan, Erzurum, Gümühane, Hakkari, Idr, Kars, Malatya, Mardin, Mu, Siirt, anlurfa, rnak, Tunceli ve Van illerini kapsayan program dahilinde, yeni yatrm projeleri ile yatrm süreci devam eden, yarm kalm ya da yatrm tamamlanarak iletme sermayesi yetersizlii nedeniyle iletmeye geçememi, ksmen geçmi veya baka sebeplerle faaliyet göstermeyen, iletme sermayesi ihtiyac olan imalat sanayisi tesisleri, çar ve veri merkezi yeni yatrm projeleri desteklenecek.

- Desteklerden faydalanabilecek yatrmlar

Program dahilindeki destek unsurlar, yatrm ve üretim, üretim tesisi tama, çar merkezi destek paketi ile veri merkezi yatrm ve enerji destek paketinden oluuyor. Bavuruda bulunmak ve talep edilen destee ilikin koullar tamak kaydyla, yatrmclar destek paketleri içindeki destek unsurlarnn tamamndan veya bir ksmndan faydalanabilecek.

Bölgede, un, irmik, entegre olmayan et, süt ve kanatl ileme tesisleri ve yem üretimi yatrmlar, tula ve kiremit üretimine yönelik modernizasyon cinsi dndaki yatrmlar, kütlü pamuk, iplik ve dokuma ileme yatrmlar, demir, çelik üretimine yönelik yatrmlar, sentetik elyaf üretimine yönelik yatrmlar, öncelikli olarak desteklenmeyecek ancak yatrm yaplacak bölgede zaruri ihtiyaç olmas halinde Cazibe Merkezleri Program Yönlendirme Komitesi tarafndan deerlendirilecek.

- Yararlanma koullar

Yatrmlarn desteklenebilmesi için imalat sanayisinde 2 milyon lira asgari sabit yatrm tutar ile en az 30 kiilik istihdam, çar merkezlerinde ise en az 200 kiilik istihdam ve hizmet sözlemesi yapm olma art aranacak. Veri merkezleri yeni yatrmlar için ise merkezin en az 5 bin metrekare beyaz alan bulunmas gerekecek.

Kredilendirilecek yatrmn asgari yüzde 30unun öz kaynaklardan karlanmas zorunlu olacak. Destekler, yatrmlar için gerekli öz kaynak ile orantl olarak kullandrlacak. Banka gerekli gördüü hallerde öz kaynan desteklerden önce yatrma harcanmasn talep edebilecek.

Organize sanayi bölgesi dndaki imalat sanayisi yatrmlarnn altyap giderleri program kapsamndaki desteklerden karlanmayacak.

Türkiye Kalknma Bankas A, kararn uygulanmasna ilikin usul ve esaslar belirleyebilecek.

Ana Sayfaya Git