Cazibe merkezi olmak istiyor

Yürütülen kararlı terörle mücadelede güvenlik ve huzurun hakim olmaya başladığı Bingöl, doğunun cazibe merkezi olmayı planlıyor.

Haberler 15.05.2017 - 08:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terörle mücadelede elde edilen baarlarla güvenlik ve huzurun hakim olmaya balad Bingöl, dounun cazibe merkezi olmay istiyor.

Kentte bir taraftan hayvanclk canlandrlarak ekonomiyi yükseltip istihdam artrma hesaplar yaplrken dier taraftan ise termal ve k turizmi ön plana çkartlarak farkl kentlerden buraya turist çekilmesi hedefleniyor.

Kent merkezine sadece 11 kilometre uzaklkta bulunan Ilcalar beldesinde bolca kaplca kaynaklar bulunurken, 35 kilometre uzaklkta ve 1600 metre uzunlua sahip Haserek Kayak Tesisleri de kayakseverlerin ilgisini çekiyor.

ki yldr kentte görev yapan Vali Yavuz Selim Köger ile 2014 ylnda Belediye Bakan seçilen Yücel Barakazi, kenti cazibe merkezi haline getirmek için çalyor.

stanbuldan kentte davet ettikleri bir grup gazeteciye açklamalarda bulunan Vali Köger, kentin yatrm, ekonomik gelimilik ve turizm faaliyetleriyle öne çkmas için ciddi projeler yürüttüklerini söyledi.

Hükümetin bölgelerde cazibe merkezleri oluturma projelerini çok önemsediklerini ve bu kapsamda çalmalar yürüttüklerini ifade eden Köger, terörün hayat bulduu ortamlarn tamamyla sonlandrlmasyla bölgeye ve kentlerine ciddi anlamda yatrm geleceini deerlendirdiklerini kaydetti.

- 8 bin 680 kiiye istihdam salanacak

Bingölün kalknmas için iki stratejik hedefimiz var diyen Vali Köger, Bingöle yatrm yapmak için Kalknma Bakanl ve Kalknma Bankasna müracaatta bulunan 86 firma veya proje var. Bunlarn hayata geçirilmesi halinde 8 bin 680 kiiye istihdam salanacak. Toplamda 1 milyar 981 milyon Türk Liras deerinde bir yatrm ön görülüyor. diye konutu.

Devletin, bölgede yatrm yapmak isteyene nereden para veririm düüncesiyle hareket ederek pek çok tevik verdiini aktaran Köger, öyle devam etti:

Cazibe merkezlerinin olumas için giriimde bulunanlara devlet tevik veriyor. Bu kapsamda yatrm yapmak isteyene arsa ücretsiz veriliyor. Devlet binasn ücretsiz yapacak. çine i makinesini koyacak. Sonra faizsiz iletme kredisi veriliyor. Güvenlii, huzuru tam anlamyla saladktan sonra Bingölün bölgenin cazibe merkezi olacan ve dou illerindeki vatandalar buraya geleceini umuyoruz. Bat illerinde de turist çekeceimizi tahmin ediyoruz.

- Hayvancl canlandryoruz

Köger, Bingölün toplam arazisinin yüzde 7sinin tarma, yüzde 53ünün mera ve çayrlk, yüzde 33ünün de ormanlk alan olduunu anlatarak, Dolaysyla Bingölün geleneksel üretim biçimi küçük ba hayvanclk. Onun için hayvancln yeniden canlandrlmas lazm. Terörle mücadele süreci içinde hayvan says bir milyondan 200 bin baa kadar dütü. imdi tekrar 500 binlere yükseliyor. Hayvancl genç çiftçi projeleriyle tevik ediyoruz. Bu balamda çok önemli bir yatrm giriimi var. SÜTA, 160 milyon dolarlk bir yatrm yapmak istiyor. Bünyesinde besi çiftlikleri, yem fabrikalar, süt ileme tesisleri olan entegre tesisleri olacak. Aksarayda yaplan entegre tesislerin aynsn burada yapacaklar. u anda biz onun arazi tesisleriyle ve prosedürlerini tamamlamaya çalyoruz. Bu sene içerisinde balayacak. Yani bölgede hayvancl canlandracak ciddi ve önemli bir alan olacak. ifadelerini kulland.

kinci stratejik hedeflerinin ise Bingöldeki termal ve k turizmi konusundaki yatrm projelerini hayata geçirmek olduunu dile getiren Vali Köger, unlar aktard:

Bingölde oldukça fazla termal su kaynaklar var. Termal turizmle ilgili projelerimiz var. Termal kaynaklarn bol bulunduu Ilcalar beldemizde iki sondajda yaklak 300 yatakl 10 otele yetecek kadar su kayna bulundu. Bu su kaynan ehir merkezine isale ediyoruz. Bingöl merkezde, valilie ait 150 dönümlük bir arazi var. O araziyi yap ilet devret modeliyle bünyesinde bir alveri (AVM) ve 5 yldzl bir termal otel yapmak üzere projeler hazrlattk. Yol boyunda da yatrm yapmak isteyenlere scak su vereceiz. u anda ciddi müracaatlar var. Projelerini yaptrmlar, deerlendiriyoruz. Termalle ilgili Bingölün bir çekim merkezi olacan ön görüyoruz.

Köger, bölgenin doal, yöresel ürünlerinin ilenip pazarlanabilir hale gelmesinin art olduunu vurgulayarak, O noktada tecrübesi olan arkadalar, el sanatlarn canlandracak. Burann eti, sütü, kayma, bal çok güzel. Bunlarn pazarlanmas gerekiyor. Bunlarn sosyal hayata çok büyük katks olacak. dedi.

K turizmini de çok önemsediklerini söyleyen Köger, kent merkezine 35 kilometre uzaklkta bulunan ve pist uzunluu 1600 metre olan Haserek Kayak Merkezinin her geçen gün daha fazla kayakseverin ilgisini çektiini kaydetti.

- Devlet suçlu ile suçsuzu aryor

l kapsamnda terörle mücadele konusunda yürütülen çalmalara da deinen Köger, terör örgütüne son dönemde büyük kayplar verdirildiini, vatandalarn terörle mücadeleye destek sunduklarn vurgulayarak sözlerini öyle tamamlad:

Dou ve Güneydouda yürütülen terörle mücadele konusunda devletin bütün birimleri arasnda son derece uyumlu bir çalma var. çok müthi bir tecrübe birikimi var. Ayrca güvenlik güçlerinin teknik alet ve edevat konusunda hiçbir eksiklikleri yoktur. Güvenlik birimleri, una ihtiyacmz var dedikleri anda herhangi bir duraksama olmadan ayn anda o teknik araçlar temin ediliyor. Böyle bir moral ve motivasyon üstünlüü de var. Bölgedeki vatandan da terörle mücadele destei belki de imdiye kadar hiç olmad kadar üst seviyelere çkm durumda. Vatanda unu diyor, Devlet suçlu ile suçsuzu ayryor. Teröriste gerektii gibi muamele ediyor. Vatanda da bu ülkenin eit bir yurtta olmann bilinciyle çoluk çocuu için yapabileceklerini öngörüyor.

Ana Sayfaya Git