Çekirge istilasına ördek ve tavuk!

Son dönemlerde Afrika'da ve Türkiye'nin de sınırlarında bulunup tehdit oluşturan Fas çekirgesi istilasına karşı uyarılarda bulunan Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, "Çiftçilerimize sesleniyoruz. Diyoruz ki lütfen bilinçsiz ilaç kullanmayın. Çekirge istilası mücadelesinde daha çok ördek ve tavuk kullanılmalı" dedi.

Haberler 24.04.2020 - 22:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son dönemlerde Türkiyenin de snrlarnda bulunup tehdit oluturan Fas çekirgesi istilas ile ilgili açklamalarda bulunan DÜ Fen Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Ali Satar, anlurfann Siverek ilçesinde istilaya neden olan çekirge türünü Fas çekirgesi olarak tespit ettiklerini söyledi.

çEKRGE STLASINA KARI

ubat ay içerisinde de bu türün yeniden sürü oluturabilecei konusunda bilgilendirmelerde bulunduklarn aktaran Prof. Dr. Satar, Ama görüyoruz ki daha önce ilaçlama sonucu iki yl önce yok edilen bu türlerin yumurtalarndan çkan yavrularn yine sürü oluturma kabiliyetinde olduunu görüyoruz. Burada da çok fazla ilaçlama yaplmamas gerekir. Bunlarn doal dümanlarla yok edilmesini biz öneriyoruz. Bu Fas çekirgesi Afrikada zarar veren çöl çekirgelerinden daha farkl olduklarn söyleyebiliriz. Bunlar Afrikadan gelen çok daha tehlikeli olan türlerden farkl türler. Baka yerlerde de çalan arkadalarmz var. Öretim görevlisi Dr. Mustafa lçin hocamzn önderliinde Bingölde bulunan bir ekibimizden unu örendik, Bingölde de sürü oluturma olduunu görüyoruz. Bingölde de çiftçilerin çekirgeler tarafndan zarar görecei konusunda bilgilendirmelerde bulunduk. Ar ilaçlama yaplrsa korkarm Bingölde arlarn da ölebilecei konusunda endielerimiz söz konusu.

BÖLGEDE TAVUK VE ÖRDEK

Özellikle Bingölde bunlarla mücadelede doal dümanlarn kullanlmas gerekir. Daha çok ördek, tavuk kullanlmas gerekir. Tavuklar günde 70 adet çekirge yerken, ördekler bunun üç katndan daha fazlasn tüketebilirler. Birlemi Milletler Dünya Tarm Örgütü, 21 Nisanda bir açklamada bulunmutu. Burada paylatklar haberde Afrika çöl çekirgelerinin önümüzdeki aylarda Dou Afrika, Yemen ve Güney randa çekirge istilalarna neden olaca konusunda bilgiler verildi. Biz de buradan çiftçilerimize sesleniyoruz, diyoruz ki lütfen bilinçsiz olarak ilaç kullanmayn. lk etapta bunlar yok edersiniz. Ama bu ekilde bunlarn doal dümanlarn da yok edersiniz. Onun için size zirai mücadele merkezleri, aratrma merkezleri tarafndan bildirilen oranlarda ilaç kullannz dedi.

Ana Sayfaya Git