Cepteki 'kart'a dikkat!

Hayatımızı önemli ölçüde kolaylaştıran ve ekonomide çarkların dönmesine katkı sağlayan kredi kartı, bazen vatandaşın korkulu rüyası haline gelebiliyor. O yüzden işi baştan sıkı tutmakta ve bu haberde yazan bilgileri bir yere not etmekte fayda var.

Haberler 13.09.2019 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bankalararas Kart Merkezinin (BKM) verilerine göre; vatandan cebinde 67.9 milyon kredi kart bulunuyor. Kredi kart sahibi olan banka müterisi ise 26 milyon civarnda. Bir baka deyile kii bana düen kart says 2nin üzerinde. Her yl milyarlarca liralk ödeme kart üzerinden yaplyor. Kredi kartna, kiinin gelirine göre bir limit belirleniyor. Bu limit ilk yl için aylk gelirin 2 katn, sonrasnda ise 4 katn aamyor.

GELRE GÖRE LMT

Kredi kartna tanmlanan limit, ayn zamanda bankann müterisine açt bir kredi. Yani, taksitlerin ve aylk harcamalarn son ödeme gününde ödenmesi art. Tamam ödenemiyorsa Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafndan belirlenen asgari tutarn yatrlmas gerekiyor. Fakat bazen ödemeler gecikiyor, harcanan limitler gelire göre hesap edilemiyor ve kantarn topuzu kaçnca bütçeyi toparlamak zor oluyor.

KRED SCLN ETKLER

Yasal olarak her ay ileyen faiz, ödenemeyen borç nedeniyle bozulan kredi sicili vatandan hayatn olumsuz etkiliyor. Kredi kart borç ve faiz sarmalna dümüseniz yine pes etmeyin. Bundan da çk yollar var. Kredi kart olanlarn bilmesi gereken en önemli güncel detaylar, borçtan kurtulmak için ipuçlarn sizin için derledik.

DAR TAKP 2 AY SONRA BALATILIR

Kredi kart borçlar da kredi borçlar gibi hukuki yollar ile tahsil ediliyor. Bankalar, öncelikle kiilere kredi kart borcu olduunu hatrlatmak amac ile mesaj atar veya arar.

Eer borçlu, kartnn asgari tutarn arka arkaya 2 ay boyunca ödememise idari takip süreci balatlabilir.

Borçlu kii banka ile görüerek borcunu ödeyemediini ileterek borcu için bir yaplandrma talep edebilir. Banka ile görüülerek yaplandrma için anlalmazsa ve borçlu 90 günlük idari takip süresinde borcunu bankaya ödemezse borçlu hakknda yasal takip süreci balar.

Eer borçlu yasal takip sürecinde de borcunu ödemez ya da banka ile anlaarak bir yaplandrmaya gitmezse icra takip süreci balar.

cra takibi balatldnda borçluya icra dairesinden bir ödeme emri gönderilir. Bu ödeme emri gönderildikten sonra 10 gün içerisinde borçlunun kredi kart borcunu bankaya ödemesi ya da yaplandrma sürecini balatmas gerekir. Borç ödenmezse ve yaplandrma için bir anlamaya varlmazsa borçlu için haciz balatlr.

TAKSTLER RAHATLATTI

Son dönemde ekonomiyi canlandrmaya dönük önlemler kapsamnda BDDK taksit saylarn artrd. Hatrlayalm... Kredi kartyla mobilya almlarnda taksit 12 aydan 18 aya, elektronik eyada 3 aydan 6 aya, fiyat 3 bin 500 TLye kadar olan televizyon almlarnda 9dan 12 aya çkarld. Ayrca havayollar ve konaklama ile ilgili yurtiçine ilikin harcamalarda 9 aydan 12 aya, vergi ödemelerinde 9dan 12ye, elektrikli eya almlarnda 12den 18e yükseltildi. Kuyum harcamalarnda ise 4 taksit uygulamasna geçildi. Alverie çkarken bu taksit saylar aklnzda olsun. Aylk ödemelerinizi planlamanza yardmc olur.

GEç ÖDEMEDE KAPATILIR FAZ KATLANIR

Bir takvim yl (1inci aydan 12nci aya kadar olan dönem) içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kart nakit kullanma kapatlr.

Üst üste üç kez asgari ödemesi yaplmayan kredi kart kullanma tamamen kapatlr.

Kapatlan kredi kartnn kullanma açlmas için dönem borcunun tamamnn ödenmesi gerekiyor.

Kart borcu geç ödenirse asgari ödeme tutarna kadar olan ksm için en fazla aylk yüzde 2.40 gecikme faizi, dönem borcunun asgari ödeme tutar dnda kalan ksm için ise en fazla aylk yüzde 2 akdi faiz (alveri faizi) uygulanabiliyor.

Kredi kart borcu için yasal takip balatlsa bile akdi ve gecikme faizi oranlar üzerinde bir oran, bankalar tarafndan yasal olarak uygulanamyor. Ayrca akdi ve gecikme faizi her zaman anapara borcu üzerine uygulanabiliyor.

YENDEN YAPILANDIRMA OLMAZSA

Bankalar yeniden yaplandrma talebinize olumlu yant vermezse, u anda 60 ay vadeye kadar düük faizli tüketici kredisiyle borçlarnzn tamamn ödeyebilirsiniz. Yüzde 2.40lk gecikme faizi ileyeceine yüzde 1.50den balayan faizlerle ihtiyaç kredisi almak daha faydal bir yöntem. Kredi notunuz düükse ve bu yüzden kredi çekemiyorsanz, konut ya da arac ipotek göstererek kredi çekmeniz de mümkün.

BUNU YAPARSAN KARA LSTE RSK OLUUR

Borç zamannda ödenmedii için yasal takip sürecinin balamasndan sonra kredi kart veya kredi borcu yüzünden en fazla maan yüzde 25ine haciz getirilebilir.

Kartn ödenmeyen borçlarndan dolay kullanma veya nakit kullanmna kapatlmas durumunda ilgili yönetmelik kapsamnda tüm dönem borcu ödenmedii sürece tekrardan kullanma veya nakit kullanmna banka tarafndan açlamyor. Dönem borcunun tamam ödense bile banka kendi inisiyatifinde kredi kartn kullanma açmayp iptal de edebilir. Bu deerlendirme kredi kartn istedii kullancya vermek gibi tamamen bankann inisiyatifinde.

Kredi kart dönem borcunun asgari ödemesi son ödeme tarihinden bir gün sonra dahi ödense, kredi raporuna geç ödeme olarak geçer ve kredi notunu düürür.

BÜTçE YAPTIRAN ÖNERLER

Kart limitine göre deil gelirinize göre harcama yapn.

Dönem sonu borcunun tamamn ödeyin. Asgari ödeme tuzana dümeyin.

Hem taksitle ürün alp hem de asgari ödeme yaparsanz, aldnz ürünün fiyat astarndan pahalya malolur.

Acil, küçük tutarlar ve ksa süreli olanlar dnda nakit ihtiyacnz kredi kartndan asla karlamayn.

dari takipteyseniz bankanzdan kaçmayn irtibata geçin ve maduriyetinizi samimi olarak anlatn.

Kendi bankanz yaplandrmay kabul etmezse dier bankalarn kapsn çaln.

Hakknzda icra takibi balamsa, yüksek faizlere itiraz edin. Avukattan destek aln.

Birden fazla kredi kartyla uramak yerine limitlerin hepsini tek bir kartta toplayn. Ödemesi ve kontrolü kolay olur.

KARTTAN NAKT AVANTAJLI MI?

Acil nakde ihtiyacnz olduysa ve bu para hesabnzda yoksa en kolay yolu kredi kartyla ATMden nakit ya da taksitli avans çekmek. Avansn faizi yüzde 2. Ancak son faiz indiriminden sonra piyasada yüzde 1.5in altnda faizlerle ihtiyaç kredisi bulmak kolay. Dolaysyla 1000-2000 lira gibi 10-15 günlük acil nakit ihtiyaçlar için karttan avans çekilse de 8-10 bin lira gibi yüksek tutar ve uzun vadeli ihtiyaçlar için ihtiyaç kredisi en mantkls. Üstelik taksitli kart avasnda vade en çok 12 ay, kredide ise 60 ay. htiyaca göre avansta limit kredi kart limitiyle snrl.

ÖDEYEMEDN BORCUNU TRANSFER ET

Kart borcunuzu bir baka bankaya tayarak hemen kapatabiliyorsunuz. Buna borç transferi deniyor. Bankalar borcu transfer eden müteriye ihtiyaç kredisiyle kart borcunun kapatlmasn salyor. Kamu bankalar bu yln banda 60 aya vadeye kadar yüzde 1.10-1.20 faizlerle kredi vererek kart borcu olanlarn elini rahatlatmt. Özel bankalar da u anda faizler bu kadar düük olmasa da borç transferine imkan tanyor.

ASGAR TUTAR YÜZDE 30

Önceden limite göre belirlenen kredi kart asgari tutar, kart limitine baklmakszn 13 Haziran 2019 itibaryla tüm kartlarda asgari yüzde 30 olarak uygulanyor. Yeni kredi kartlarnda ise bir yllk sürenin dolmasna kadar borcun asgari yüzde 40 ödenecek.

BANKADAN YAPILANDIRMA STEYN

Borç sarmalndan kurtulamyorsanz bankadan kaçmak yerine diyaloa geçin. Bankanzla görüün ve yaplandrma talep edin.

Ana Sayfaya Git