Çermik kabuk değiştiriyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde Karacadağ Kalkınma Ajansı, Çermik Kaymakamlığı ve Çermik Belediyesince hazırlanacak "Çermik Termal Turizm Planı ve Kentsel Tasarım Projesi" tanıtıldı.

Haberler 24.10.2019 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çermik Kaymakam Nazl Demir, çermik ilçesi son yllarda hayal dahi edemeyeceimiz hizmetlere kavumutur. Sahip olduumuz doal ve kültürel deerlerin hak ettii deeri görmesiyle çermik orta vadede önemli bir cazibe merkezi haline gelecek. dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanl himayesinde Karacada Kalknma Ajans, çermik Kaymakaml ve çermik Belediyesince hazrlanacak, çermik Termal Turizm Plan ve Kentsel Tasarm Projesinin tantm toplants yapld.

lçede bir otelde düzenlenen toplantda bir konuma yapan çermik Kaymakam Demir, çermikin bundan sonraki turizm geliim sürecine k tutacak, kamu idarelerine rehberlik edecek, turizm potansiyelini üst seviyelere çkaracak projenin tantmna ev sahiplii yapmann mutluluunu yaadn söyledi.

lçenin ifal kaplcalar, doas, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile esiz bir güzellie sahip olduunu vurgulayan Demir, lçemiz geçmiten beri önemli bir ziyaret merkezi olmutur. Sahip olduumuz huzur ve güven ortam ilçemize önemli bir cazibe kazandrmtr. Kaplcalardaki ifal suyun 2005 ylnda stanbul Üniversitesi tarafndan yaplan analizle 16 hastala iyi geldii raporland. diye konutu.

Valiliin desteiyle 3 yl önce belediye tarafndan kaplcalarda bakm ve onarm çalmas yapldn dile getiren Demir, Bununla birlikte ilçemiz makus talihini yenmeye balam, turizm geliimi yeniden tartlmaya balamtr. ifadesini kulland.

- çermik yepyeni bir havaya bürünecektir

lçedeki turizm potansiyelinin gelimesi için projeler hazrladklarn aktaran Demir, öyle konutu:

Salk turizmi, seraclk ve otelcilik üzerine, çermik Turizmi Fizibilite Program kabul edilmi ve çalmalara balanmtr. Sinek çay çevre Düzenlemesi Teknik Destek Projesi ile Sinek çaynn kamp alan, mesire alan, çevre düzenlemesi, çay üzerinde doal yüzme alanlarn içerecek ekilde projelendirme çalmasna balanmtr. Kaymakamlmzca hazrlanan ve ajans tarafndan kabul edilen turizm iletmelerine yönelik eitim programyla, turizm sektöründe hizmet veren otel, motel, pansiyon iletmecilerine yönelik yaplacak eitimle hizmet sunumundaki kaliteyi artrarak, turizmde elde edilen geliri yükseltmek hedefimiz. Yine Kaymakamlmz ve belediyemiz tarafndan yürütülen ilçemizin turizme ve ticaret hayatna önemli bir ivme kazandrmasn beklediimiz ilçe merkezinde yaplacak olan sokak salklatrma çalmasyla çermik yepyeni bir havaya bürünecek. Karacada Kalknma Ajans tarafndan gerekli hibe destei salanm, çalmalara balanmtr. Ayrca GAP daresine sunduumuz kaplcalarmzla ilgili reklam ve tantm çalmalar hzlandrlacak.

Demir, doaseverlerin cazibe merkezi olan eyhan Dede elalesiyle ilgili Doa Koruma ve Milli Parklar ube Müdürlüü ile i birlii halinde bir tabiat park çalmas yürütüldüünü dile getirerek, çermik Turizm Master Plannn yol gösterici olacan aktard.

Kaplca, doa ve kültür turizmi olmak üzere üç ana ayak üzerine oturacak master plan kapsamnda ilçenin ana lokomotifi durumundaki turizm konusunda önemli bir gelime potansiyeli yaratlacana dikkati çeken Demir, plana uygun yaplacak yatrmlarla ilçenin potansiyelinin ülke ekonomisine önemli katk salayacak hale getirileceini dile getirdi.

çermik ilçesi son yllarda hayal dahi edemeyeceimiz hizmetlere kavumutur. Sahip olduumuz doal ve kültürel deerlerin hak ettii deeri görmesiyle çermik orta vadede önemli bir cazibe merkezi haline gelecek. ifadelerini kullanan Demir, çalmalarn aralksz süreceini belirtti.

- Bölge turizminin gelitirilmesi adna kritik hamleler

Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Hasan Maral, Sanayi ve Teknoloji Bakanlnn desteiyle bölgede yaptklar çalmalarda bütün paydalarla görütüklerini belirterek, 2014-2023 yllarn kapsayan bölge plannda, bölgenin gelimesine katk sunacak birçok hususun yer aldn vurgulad.

Maral, Yaptmz bütün analizlerde, bütün raporlamalarda çermikin turizm potansiyeli karmza çkyor. çermikin termal turizm anlamnda hak ettii yere gelebilmesi adna yaplan çalmalar ya snrl kalyor, ya da sürdürülebilir olmuyor. Bu sorunu giderme adna Valimizin bakanlnda çermikte etkili bir termal turizm plan ve kentsel tasarm çalmas ihtiyac ortaya çkt. GAP Bölge Kalknma daresinin bölgede turizmin gelitirilmesi adna çok kritik hamleleri var. diye konutu.

çermikte kaplcalarn kapasitelerinin gelitirilmesi, modernize edilmesi için önemli destekler verdiklerini anlatarak, Bugün ilk admn attmz bu çalmann tamamlanmasyla inallah bir plan ve kentsel tasarm modeli ortaya çkm olacak. ifadesini kulland.

lçedeki kaplca suyu mineral bakmndan dünyada birinci ifadesini kullanan Karamehmetolu, göreve geldikten sonra ilçede kaplcalarla ilgili çalmalar yaptklarn, gayret gösterilmesi halinde baarnn salanacan aktard.

Toplantya, Güneydou Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalknma daresi Bakan Sadrettin Karahocagil, GAP daresi çevre, Fiziksel Gelime ve Yerel Yönetimler Genel Koordinatörlü Suphi Özer, Kültür ve Turizm l Müdürü Cemil Alp, l Salk Müdürü Mehmet Sait Avar, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Mehmet Kaya, TÜRSAB Güneydou Anadolu Bölge Temsil Kurulu Bakan Mehmet Akyl, sivil toplum kurulularnn temsilcileri ve muhtarlar katld.

Ana Sayfaya Git