Ceviz reçeli ihraç ediliyor

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde üretilen ceviz reçeli, besin değeri ve aromasıyla Almanya ve Rusya'dan da talep görüyor.

Haberler 05.07.2017 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adilcevazda, 2002de eski kaymakam Oral Karakayann Nahçvanda görmesinin ardndan ilçede de yaplmasna öncülük ettii ceviz reçeli, birçok ailenin geçim kayna oldu.

Bu yl da ceviz bahçesi olan vatandalara, kaymakamln desteiyle Halk Eitim Merkezi Müdürlüünce reçel üretimi eitimi verildi.

lçedeki yaklak 70 bahçede ve iki fabrikada ylda 30 bin ie ceviz reçeli üretiliyor.

Türkiyenin çeitli illerinin yan sra Rusya ve Almanyaya da gönderilen reçelin kilogram 15-25 lira arasnda satlyor.

lçedeki fabrikalar araclyla geçen yl yurt dna 3 bin ie ceviz reçeli gönderildi. Bu yl ise bu rakamn 5 bin ieye çkarlmas amaçlanyor.

- 60 bin aaçtan 2 bin ton ceviz toplanyor

Kaymakam Arif Karaman, Adilcevaz cevizinin besin deerinin yükseklii ve aromas ile dier cevizlerden ayrldn söyledi.

lçede yetien cevizin doymam ya orannn çok yüksek, aromasnn çok güzel olduunu ifade eden Karaman, Ceviz birçok hastala iyi geldii gibi, yalanmay engelleyen, alzaymr hastalnn önüne geçen ve beyin fonksiyonlarn çaltran bir meyvedir. lçemizde 60 bin aaçtan ylda yaklak iki bin ton ceviz elde ediliyor. dedi.

Karaman, ceviz reçelini kestane ekerinin muadili olarak gördüklerini, iki ürünün lezzet olarak farkl olsa da üretim anlamnda ortak özellikler tadn kaydetti.

Ceviz reçeli üretiminde çounlukla ilçedeki kadnlarn çaltn dile getiren Karaman, Reçelimiz uzun süre muhafaza edilebiliyor ve yl boyunca tüketilebiliyor. Lezzeti ve aromas güzel, organik bir ürün. Bu sebeple üretim aamasnda yer alan hanmlarmzla gurur duyuyoruz. diye konutu.

Halk Eitim Merkezi Müdürü Emre Ylmaz ise ceviz reçeli üreticilii kurslarnda mümkün olduunca çok kiiye ulaarak bu ürünün ekonomiye daha fazla katk sunmasn salayacaklarn anlatt.

- Cevizin reçele yolculuu

Bahçesinde organik ceviz reçeli üreticilii yapan lhan Özatlar da bu ürünün çok zahmetli bir süreçten geçtikten sonra sofralara geldiini aktararak, öyle konutu:

lk önce olgunlamam fndktan biraz daha büyük cevizleri toplayarak zarn alyoruz. 10 gün boyunca her gün suyunu deitirerek bekletiyor ve ac suyunu aktyoruz. Daha sonra karbonat ve kirece yatryoruz. Daha sonra tekrar suda temizlenen cevizleri çatalla delerek içinin iyice temizlenmesini salyoruz ve ekere yatryoruz. Kaynama sürecine gelen cevizlerimizi aromasn vermesi için kabuk tarçn ve karanfille süslüyoruz. Gür atete 4-5 saat kaynadktan sonra kavanozlarla serin bir ortamda saklyoruz.

Ana Sayfaya Git