Cevizli sucuk için kazanlar kaynamaya başladı

Mardin’de başlayan bağ bozumu ile birlikte cevizli sucuk yapılmak üzere pekmez kazanları kaynamaya başladı.

Haberler 28.09.2020 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin krsal bölgelerinde pei sra dizilen üzüm balarnda her yl olduu gibi Eylül aynn sonlarna gelinmesiyle ba bozumu ile birlikte cevizli sucuk yapmna baland. Önce tek tek iplere dizilen cevizler, daha sonra odun ateinin üzerine konulan kazanlarda kaynayan pekmez ile buluuyor. Pekmeze bulanan cevizlerin yer ald eritler daha sonra günete kurumaya braklyor.

Oldukça zahmetli olan cevizli sucuk yapmnda kaynayan kazanlarn etrafnda kadnlar ter döküyor. Birkaç yl öncesine kadar hemen her evin avlusunda bu mevsimde kaynayan kazanlar görmek mümkünken, endüstriyel üretimle birlikte bu kazanlarn says yldan yla daha da eksilir durumda. Tüm zorluklarna ramen halen glikoz ekeri kullanmadan doal üretime devam eden ailelerden biri de Adm Ailesi.

HEM ZOR HEM ELENCEL

Özenle çeidine göre ipe dizilen cevizleri daldrd pekmez kazanndan çkaran Mülkiye Adm, cevizli sucuun nasl yapldn anlatt. Sabah erkenden kalkp önce üzümü ezerek rasn çkardklarn, ardndan da kovalara doldurduklar raya kvamna gelmesi için un ve çeitli malzemeler ekleyerek pekmez haline getirdiklerini söyleyen Adm, daha sonra ise iplere dizdikleri cevizleri atein üzerinde kaynayan kazana daldrp kurumaya braktklarn belirtti. Adm, zor olsa da tüm bu ilemlerden keyif aldklarn dile getirdi.

Elindeki kartrma kürei ile cevizleri daldrma ii bitene kadar aralksz kaynayan kazan kartran Hasan Adm da, dibi tutmasn diye sürekli kazan kartrmak gerektiini kaydetti. Adm, öyle ki sucuk yapma ilemi bittiinde vücudunun armayan yerinin neredeyse kalmadn ifade etti.

MEZRONE ÜZÜMÜ TERCH EDLYOR

Ailenin fertlerinden Ramazan Adm ise, kaliteli ürün alabilmek için bölgede yetien mezrone üzümünü kullandklarn ifade etti. Adm, Organik ve temiz ürün yapmak istiyoruz. Göz önünde üretiyoruz. Zahmeti fazla olan bir i. Sabah saat 05.00da çalmaya balyoruz. Üzümün ezilmesi, pekmez haline getirilmesi derken, günün yars geçiyor dedi.

Pekmeze bandrdklarn ceviz eritlerinin iki gün boyunca kurumasn beklediklerini ancak havann serin olmas durumunda bu sürenin uzayabildiini söyleyen Adm, cevizli sucuk yapmnn kendileri için bir kültür olduunu ve kültürlerini devam ettirdiklerini kaydetti.

SALGIN ENDES

Adm, ürettikleri sucuklarla son birkaç yldr fuarlara katldklarn da paylat. Kovid-19 salgn nedeniyle bu yl fuarlarn düzenlenip düzenlenmeyeceinin halen belirsizliini koruduunu belirten Adm, bu durumun satlarn etkilemesinden endieli. Adm, Bir yl boyunca bekledikten sonra karantina altna girme korkusu ile darya çkmamaya özen gösteriyoruz. çünkü karantinaya alnrsak bir yllk bekleyiimiz, emeimiz boa gidebilir. Bu nedenle kalabala girmemeye özen gösteriyoruz diye belirtti.

Ana Sayfaya Git