CHP'den 'kira artışları' için araştırma önergesi

CHP, enflasyondaki yükseliş nedeniyle ortaya çıkan 'kira artışları' için, TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Haberler 31.05.2022 - 01:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Grup Bakan Vekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafndan hazrlanan aratrma önergesi TBMM Bakanlna sunuldu. Önergede, artan kira artlar için TBMMde bir aratrma komisyonu kurulmas talep edildi. Önergede, yllk enflasyonun Türkiye statistik Kurumunun resmi verilerine göre yüzde 69,97, bamsz aratrmaclardan oluan Enflasyon Aratrma Grubu verilerine göre yüzde 156,86 olarak hesapland belirtilerek öyle denildi:

KRA ARTILARI ARATIRILSIN

Kira artlarnn TÜFE orannda olaca düünüldüünde, özellikle kirada oturan dar gelirli yurttalarmz için ekonomik kriz çok daha kötü hissedilmeye balanmtr. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasnca açklanan Konut Fiyat Endeksine göre konut fiyatlar Türkiye genelinde bir önceki yla göre yüzde 110 orannda artarken, bu oran stanbulda yüzde 122ye kadar yükselmitir. stanbul, Aydn, Mula ve Antalya gibi sahil kentlerinde bu art çok daha ürkütücü boyutlara ulamtr. Artan kiralar, bu illerdeki kamu çalanlarnn, kiralarn daha uygun olduu bölgelere tayin isteklerini arttrmtr. Kiralardaki art ayrca, üniversite örencilerini olumsuz etkilemi, kiralar ile birlikte yurt ücretlerinde de ciddi artlar ortaya çkmtr. Konut fiyatlarnda yaanan art, konut stokunun mevcut durumu, Türk Lirasnn deer kayb, ekonomik kriz ve fahi kira artlar da dikkate alndnda özellikle büyükehirlerde ve sahil kentlerinde ciddi boyutlar bulan sorunlar yaanmaktadr. Vatandalar, fahi kira artlar karsnda kiralarn ödeyemez duruma gelmilerdir denildi.

TBMMnin devreye girmesine dikkat çekilerek, Enflasyonun yükseliiyle birlikte fahi kira artlarn dizginleyebilmek, kiraclar koruyan admlar atabilmek, vatandalarmzn barnma hakkndan mahrum kalmasn önleyebilmek ile konut üretiminde yaanan sorunlar ve çözüm önerilerini belirleyebilmek amacyla Anayasann 98inci ve TBMM ç tüzüünün 104 ve 105inci maddelerine göre meclis aratrmas açlmasn arz ederiz ifadeleri kullanld.

Ana Sayfaya Git