CHP'li Demir'den ithal ette bakteri iddiası

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Bosna Hersek'ten ithal edilen sığır karkasında insan sağlığına zararlı 'E.coli O157' bakterisi olduğunu ileri sürdü. Milletvekili Demir, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

Haberler 23.03.2018 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Mula Milletvekili Nurettin Demir, et ve sütün insanlarn temel gda gereksinimlerinden biri olduunu belirterek, geçen yl Türkiyenin Bosna Hersekten ithal ettii 20 ton sr karkasnda insan salna zararl hastaln ortaya çktn, 24 Austos 2017 tarihinde incelemeye alnan hayvanlarn tahlil sonuçlarnn 29 Austosta belli olduunu kaydetti. Demir, hastaln tespit edilmesiyle birlikte analizi yapan laboratuvar tarafndan, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüünün uyarldn, kurumun bunun üzerine stanbul Depo Müdürlüüne, Sakarya Et Kombinas Müdürlüüne, Sincan Et Kombinas Müdürlüüne ve Diyarbakr Et Kombinas Müdürlüüne, Analizi uygun çkmayan emtialar bal altnda bir yaz gönderdiini belirtti. Demir, yazda, Bakanlar Kurulu kararyla Bosna Hersekten alnan etleri hatrlatarak, Bu ithalat sözlemesi kapsamnda ülkemize giri yapan TIRlardan alnan numunelerde E. Coli O157 pozitif çkt ve insan gdas olarak tüketimin uygun bulunmad Bakanlmza bildirilmitir ifadelerinin yer aldna dikkat çekerek, etlerin Et ve Süt Kurumu tarafndan 5 Ocak 2018de imha edilmeye baland açklad.

NE KADARI MHA EDLMTR?

Milletvekili Demir, konuyla ilgili Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan Ahmet Eref Fakbabaya u sorular yönetti:

Üç ay önce milletvekili arkadalarmdan bu konuyla ilgili farkl zamanlarda Bakanlnza soru yöneltilmi ve hiçbir cevap alnamamtr. Bakanlk olarak neden gerçekler aydnlatlmamaktadr? Bosna Hersekten ithal edilen, E.coli O157 hastal tayan 20 ton karkas etinden ne kadar imha edilmek üzere toplanmtr? Ne kadar imha edilmitir? Bu skandalla ilgili Bakanlnz tarafndan idari ve hukuki soruturma açlm mdr ya da açlacak mdr? Bu konu ile bilgileri kamuoyu ile paylaacak msnz? Raflarda olan hastalkl et miktar nedir? Hastalkl etlerin ne kadar vatandalarmz tarafndan tüketilmitir? thal edilen etler, tahlil sonuçlarndan önce niçin piyasaya sürülmütür? thal edilen bu etler salk koullarna uygun kesilmekte midir? Denetimi Bakanlnzca yaplmakta mdr? Bu kontroller neden yerinde yaplmamakta, gümrüklerde TIR kontrollerinde yaplmaktadr? E.coli 0157 bakterisi ciddi barsak hastalklar ve böbrek yetersizliklerine neden olabilen ve sonuçta insan diyalize ölüme götürecek tehlikeli bakteri türü olduuna göre neden, hangi amaçla depolarda 5 ay bekletilmitir? Bu etlerin ithalatn yapan firma kimdir? Neden kamuoyu ile paylalmamtr? Bu etlerin sat iki markete verildi. Bu marketler etlerin yüzde 70ini kyma olarak piyasaya sürüyor. Peki kalan yüzde 30 biftek, bonfile, kontrfile gibi kymetli ksmlar hangi firmalara verilmektedir? hale ile etin kuba olarak 30, kyma olarak 29 liradan satlmas gerektiine göre bu yüzde 30luk kymetli etler, hangi fiyattan kime, nasl satlyor?

Ana Sayfaya Git