Çiçekçilik geliştirilecek

Siirt Üniversitesi ilde çiçekçilik sektörünün gelişmesi için çalışma yürütüyor.

Haberler 03.04.2017 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Peyzaj Mimarl Bölüm Bakan Yrd. Doç. Dr. Arzu ç, gazetecilere yapt açklamada, kentte ticari alanda yeni sektör alanlarn açlmas için çeitli denemeler yaptklarn söyledi.

Üzerinde çalt bitkilerin ticari önemi çok fazla olan türlere sahip olduunu bildiren ç, deneme üretimlerinden umut verici sonuçlar elde edildiini belirtti.

En son bölge koullar uyum çerçevesinde deneme yaptklar sümbül ve nergis çiçeklerin daha çok peyzaj planlama çalmalarnda, park ve bahçelerde ve kesme çiçek sektöründe kullanlan bitki türleri olduuna iaret eden ç, öyle konutu:

çiçekçilik gelitirilecek

Kentin ekolojik (iklim, toprak vb.) koullarnda sümbül ve nergisin yetiebilirliini ve geliimini gözlemledik. Sonuçlardan memnunuz, baarl çalmalar oldu. Sümbüllerde pembe ve mor çeitlerini kullandk, nergislerde de biri ksa biri uzun olmak üzere iki farkl çeit kullandk. Eylül, ekim ve kasm aylar dikimlerinin olumlu sonuç vermesine ramen aralk ayndaki dikimlerinin çiçek kalitesini biraz düürdüünü gördük.

Ege ve Akdeniz bölgesinde yetien sümbül ve nergis çiçeinde yaplan denemeler sonucu Siirtte de olumlu sonuçlar elde ettiklerini ve bunun ticari hayatta kullanlabileceine vurgu yapan ç, konumasn öyle sürdürdü:

Ayn bitkileri burada Siirt ekolojik koullarnda da kullanabileceimizi gördük. Bu da bize cesaret verdi açkças. Bu türlere benzer baka bitki türlerinin de kullanlabilirliini anladk. Bu çalmann sonunda çiçek üreticilerine, alternatif bitki üretimi yapmak için tavsiyelerde bulunacaz. Bu çiçeklerin yetitiricilii ve üretimini yapmak, üreticiye olduu kadar il ekonomisine de katk salar.

Ana Sayfaya Git