Çifçi pişman oldu

Bismil ilçesinde pamuk hasadına başlayan çiftçiler, fiyatın geçen yıla oranla düşürülmesine tepki göstererek, "Durum böyle olunca artık çiftçi de pamuk ekiminden vazgeçmek durumunda kalıyor" dedi.

Haberler 11.10.2019 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Bismil ilçesinde çiftçiler, yaklak 300 bin dönümlük arazide ektikleri pamuk hasadna balad. çiftçiler, yüzde yüzü bulan zamlara kar geçen yl 4,5TL olan pamuk fiyatnn bu yl 3,30 TLye düürüldüünü belirterek, topran verdiinin girdilere gittiini kaydetti.

çFTç KARILIINI ALAMIYOR

Bismilde 30 bin dönüm pamuun kontörlünü yapan Ziraat Mühendisi Ümit Kandemir, bölgenin tarm bakmndan oldukça verimli arazilere sahip olduunu belirterek, son birkaç yldr iklim deiiklii ve artan zararl böceklerin popülasyonundan dolay pamuk yetitiriciliinin oldukça zorlu bir hal aldn dile getirdi. Kandemir, Bu yl yalardan dolay pamuk ekimi geçen ylla göre 15-20 gün geç yapld. Bu da bizde ve çiftçide, pamuun yetimemesi konusunda strese neden oldu. Ancak bitki geliim düzenleyicisi ile zararl böceklerle youn bir mücadele sonunda pamuklar sezona yetitirdik. Ama maalesef bu mücadelenin karln çiftçi alamyor ifadelerini kulland.

GELECEK YIL UYARISI

Mazot, gübre, ilaç, elektrik ücretlerinin zamland ve tohumun geçen seneye nazaran iki kat artn kaydeden Kandemir, Maalesef pamuk alm fiyat ise bu yl 3,3 TL olarak açkland. Durum böyle olunca artk çiftçi de pamuk ekiminden vazgeçmek durumunda kalyor. Gelecek yl büyük oranda pamuk ekim alanlarnn azalmas bekleniyor dedi.

YÜZDE YÜZÜ BULAN ZAMLAR

çiftçi Mehmetcan Özbek ise tarmdan kar etmenin eskiden kaldn ifade ederek, Eskiden 50 dönüm eksek bize 3 yl yeterdi. imdi 800 dönüm ekmiiz zarar ediyoruz. Mazot geçen sene 3,5, imdi 6 TL. Gübre geçen sene 1,3, imdi 3 TL. Elektrie geçen sene 28 bin, bu sene 72 TL verdik. Yüzde yüzü aan bir zam durumu mevcut ancak pamuun fiyat düürülmü durumda. Geçen sene 4 TL olan pamuk bu sene 3 TLye dümü durumda. Birçounun pamuu da elinde kalyor eklinde konutu. Zamlarn devam etmesi halinde insanlarn çiftçilii brakacan kaydeden Özbek, Toprakta sorun yok, toprak bize veriyor, ancak girdi fiyatlar bizi zorluyor. Yln 12 ayn pamua ayryoruz, ancak zarar zarar zarar dedi.

BSMLDE TARIM SON BULACAK!

çiftçilerden Ali Akit de girdi fiyatlarnn düüe geçmemesi halinde Bismilde tarmn son bulaca uyarsnda bulunarak, zamlara kar önlem alnmasn istedi.

8 AY çALIIYORUZ, ELDE VAR SIFIR

Ferhat Kzlkaya ise sabah 6 gibi baladklar ilerinin gecenin geç saatlerine kadar devam ettiini belirterek, artan girdi fiyatlarndan ikayet etti. Devletin çiftçiye verdii destei de azalttn kaydeden Kzlkaya, unlar söyledi: Türkiyenin sayl ovalarndan olan Bismilde tarm bitiyor. Pamua 8 aymz ayryoruz ama elde var sfr. Sorun topraktan deil, toprak bize veriyor ama mazota, elektrie ve ilaca yaplan zamlar çiftçilii bitiriyor. Yani topran verdiini girdiler alyor. Emeimizin karln alamyoruz dedi.

Abdulkadir Turan da toplanan pamuu kamyonlara yükleyip fabrikaya götürdüünü dile getirerek, mazot ve vergiye çaltklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git