Çift maaş alma sistemi değişti

Sigortalılık statüsü farklı ve eş veya anne-babanın ikisi de 1 Ekim 2008 tarihinden önce ölmüşse iki maaş bağlanacak. İşte SGK'dan çift maaş alabilecek kişiler...

Haberler 10.02.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dul ve yetim kadnlarn çift maa alma art ölen kiinin SGKdan emekli olma statüsüne göre deiiyor. Yaplan deiiklikle ölen anne/ babasnn ya da einin maan almak isteyen kadnlar için 1 Ekim 2008 önemli bir kriter oldu. sigortallk statüsü farkl ve e veya anne-babann ikisi de 1 Ekim 2008 tarihinden önce ölmüse iki maa balanacak.

Star Gazetesi köe yazar Resul Kurt, kimlerin çift maa alabileceini bugün köesine tad. te o yaz: Geçmiten gelen norm ve standart ayrl bugün için giderilmi olsa da geçmiten gelen haklar korunduu için hala bir eitsizlik söz konusu. Günümüzde var olan bu eitsizlik en çok ölüm aylklarnda kendini göstermekte.

çFTE MAA ALABLME

çünkü, vefat eden sigortalnn hak sahiplerine maa balanmas aamasnda ölümün gerçekletii tarihteki yasalar referans alnyor. Bunun sonucunda hak sahibi dul ve yetimler ölüm tarihine göre ya tek maa ya da her iki maa da alma imkanna sahip oluyor. Ölen ein ve anne-babann sigorta statüsü ayn ise iki maa deil tercih edilen maa yani tek bir maa ödeniyor. Yani ei SSK, babas SSK veya ei BA-KUR babas BA-KUR veyahut ei Emekli Sand, babas Emekli Sand sigortals olan dul-yetim kadnlar tek maa alabiliyor.

Ancak ölen ein ve ölen anne-babann sigorta statüsü farkl ise bu kez ölüm tarihlerine göre iki maa veya tek maa ödenmesi söz konusu olabiliyor. Sigortallk statüsü farkl ve e ve anne-babann ikisi de 1 Ekim 2008 tarihinden önce ölmüse iki maa balanyor.

E ve anne-babadan biri 1 Ekim 2008den önce dieri 1 Ekim 2008den sonra ölmüse yine iki maa var. Eer, iki ölüm de 1 Ekim 2008den sonra ise sadece bir maa ödenir. Ancak ölümlerin ikisi de 1 Ekim 2008 sonras olsa bile sigorta statüsü farkl olmas kouluyla istisnai olarak memur kz veya memur ei iki maa alabilmekte.

Örnek verecek olursak ei memur emeklisi, babas SSK veya BA-KUR emeklisi olan kadnlar için ein ve babann ölüm tarihinin önemi yok. Her halde iki maa alma haklar var.

Ana Sayfaya Git