Çiftçi borcu 230 milyar tl

Tarım Kanunu uygulanmadığı için çiftçinin devletten alacaklı olduğunu belirten ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, çiftçinin toplam 230 milyar TL borcu olduğunu söyledi.

Haberler 21.03.2022 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin tarm girdileri olarak hesaplanan gübre, mazot, yem, tohum ve zirai ilaçlarda darya bal olmas çiftçisinin büyük sorunlar yaamasna neden oluyor. TÜK verilerine göre, tarmsal girdi fiyatlar Aralk 2021de yllk yüzde 45,6, aylk yüzde 9,8 orannda artarken, gübrede art yüzde 152yi at.

Ziraat Mühendisleri Odasnn (ZMO) verilerine göre, tarmsal girdi fiyatlar sadece gübrede yüzde 100 artt. Önlemlerin alnmamas durumunda gda krizinin derinleerek yaylacan ifade eden TMMOB bal Ziraat Mühendisleri Odas Yönetim Kurulu Bakan Baki Remzi Suiçmez, gda krizinin nedeni olarak çiftçinin yüksel maliyetler nedeniyle tarmdan vazgeçmesini gösterdi. Hükümetin, Tarmda sorun yok ve çiftçinin borcu yoktur söylemlerinin gerçei yanstmadn belirten Suiçmez, çiftçinin kamu bankalarna 170 milyar TL, özel sektöre ise 60 milyar TL borcu olduunu söyledi.

REKOLTE KAYBI OLACAK

Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliine (TMMOB) bal Ziraat Mühendisleri Odas Yönetim Kurulu Bakan Baki Remzi Suiçmez, konutu. Suiçmez, tarmda girdi fiyatlarnn geçmiten günümüze aktarlan bir sorun olduunu belirterek, bunun nedeninin, tarm alannda faaliyet gösteren kurumlarn özelletirilerek satlmas olduunu söyledi. Gübre fiyatlarnn 15 bin TL ile 20 bin TL arasnda deiim gösterdiini belirten Suiçmez, Gübre zaten maliyetliydi, kamu kurumlar alandan çekilince özel sektör istedii gibi hareket etmeye balad. Azotlu gübre fiyatlar tarihi rekorlara geldi. Artan gübre maliyetleri nedeniyle çiftçi ya gübresiz ekim yapt ya da yeterli gübreleme yapmad. Bu durum rekolte kaybna neden olacak ifadelerini kulland.

GIDA KRZ DERNLEEREK YAYGINLAACAK

Önlemlerin alnmamas durumunda gda krizinin derinleerek yaylacan ifade eden Suiçmez, gda krizinin nedeni olarak çiftçinin yüksel maliyetler nedeniyle tarmdan vazgeçmesini gösterdi. Suiçmez, unlar söyledi: Tarmdaki girdi fiyatlar geçmiten beri en büyük sorunumuzdu. Rusyann Ukraynay igal etmesiyle birlikte, petrol, doalgaz ve elektrik fiyatlarndaki fahi artlar dorudan bizim tarmsal girdi fiyatlarmz da etkiledi. Biz mazotta, tohumda, gübrede, yemde, ilaçta darya baml bir ülkeyiz. Mazot fiyatlarnn daha da artacan düündüümüz bir ortamda çiftçilerimizin, traktör kullanmas çok ciddi bir sorun haline geldi. Ekmek kuyruklarn da ya kuyruklarn da gördük, bunlar yaamamak için üretimde sürekli olmamz gerekiyor dedi.

TMO PAHALIYA BUDAY ALDI

Kuraklk nedeniyle rekolte kayb yaandn kaydeden Suiçmez, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) aradaki fark yurtdndan satn alarak gidermeye çaltn aktard. TMOnun yerli çiftçiye budayda ton bana 2 bin 700 TL teklif ettiini, ancak yurt d almlarda buday tonu için 5 bin TLden fazla fiyat verdiini hatrlatan Suiçmez, çiftçinin bu nedenle TMOya ürün satmadn kaydetti. TMOnun düük fiyat biçmesi nedeniyle çiftçinin ürünü özel sektöre ve stokçulara sattn söyleyen Suiçmez, bu durumun ekmek krizi olarak tüketiciye yansdn kaydetti.

çFTçNN BORCU 230 MLYAR TL

Hükümetin, Tarmda sorun yok ve çiftçinin borcu yoktur söylemlerinin gerçei yanstmadn belirten Suiçmez, çiftçinin kamu bankalarna 170 milyar TL, özel sektöre ise 60 milyar TL borcu olduunu söyledi. çiftçinin borçlarna ilikin verilerin endie verici olduunu aktaran Suiçmez, bir an önce somut önlemlerin alnmasn talep etti. Ziraat Bankasnn tarmsal kredileri azalttn kaydeden Suiçmez, bankann çiftçiye uygun kredi vermek yerine baka alanlara yatrm yaptn söyledi. Suiçmez, Kurulu amac tarm destelemek olan bir banka tarm destelemiyor dedi. Tarm Kredi Kooperatiflerinin ortaklarn ucuz girdi ucuz kredi salamas gerekirken açt marketlerle kar etmeye odaklandn belirten Suiçmez, kooperatiflerin, ortaklarn borçlandrarak çiftçinin üretim araçlarna el koyduunu söyledi.

çFTç DEVLETTEN ALACAKLI

Suiçmez, 2006da çkan Tarm Kanununun ilgili maddesine göre, devletin her yl çiftçiye yapaca desteklemelerin Gayri Safi Yurt çi Haslann (GSYH) yüzde birinden az olamayacan hatrlatan Suiçmez, hükümetin 2022ye kadar bu kanunu yerine getirmedii için çiftçinin devletten alacakl olduunu ifade etti. Açklanan desteklerin bir yl sonra verildiini hatrlatan Suiçmez, 2022de verilecek olan 2021 desteklenmelerinin enflasyon karsnda eridiini ifade etti.

Ana Sayfaya Git