Çiftçi; destek yeterli değil!

Bu yıl Güneydoğu başta olmak üzere birçok bölgede oluşan kuraklık karşısında devletin çiftçilere yönelik yaptığı destekleme paketlerinin yetersiz olduğunu belirten çiftçiler, üretim birim maliyet fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 21.06.2021 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn en geni tarm alanlarna sahip ilçelerinden çnarda hasat dönemi balad. Geçtiimiz yla nispeten bu sene yaanan kuraklktan dolay bekledikleri hasad elde edemediklerini dile getiren çiftçiler, tarm alannda baz maliyet fiyatlarnn zamlanmasnn kazanç oranlarn ciddi oranda olumsuz etkilediini ifade ettiler.

Artan gübre, mazot ve elektrik birim fiyatlar karsnda devlet tarafndan verilen destein yetersiz kaldn belirten Mehmet Selim Bildirci, çiftçilerin yaanan kuraklk ve baka birçok nedenden dolay hiç olmad kadar zor durumda. çiftçi her geçen sene daha fazla borçlanyor. Buday için cüzi bir miktar prim veriliyor ama daha fazlas gübre ve mazota yaplan zamla kazancmz bizden geri alnyor. dedi.

Bildirci, Tarm Bakanl çiftçinin halini, hatrn sorsun. u anda çiftçiler hiç olmad kadar maddi imkanszla dümütür. Bugün çiftçi mecburen buday yüksek maliyette satarsa un fiyatlar da yükselir, haliyle ekmee de zam gelir. Biz bunun olmasn istemiyoruz. ifadelerini kulland.

TÜRKYE, HAYVANCILIK VE çFTçLKLE AYAKTA DURUYOR

Geçtiimiz yl ile bu yl maliyetler arasnda ciddi fark olduunu belirten Bildirci, Gübre ve mazota yaplan zamlar bir yana bu yl ayrca yamur pek dümedi. Sadece Diyarbakrda da deil bölge genelinde kuraklk yaanyor. 100 dönüm tarladan ancak 10 ton arpa ya da buday alabiliyoruz. Yetkililerden yardm bekliyoruz. Ayrca samann fiyat da baya yüksek oluyor. nsanlar hayvan besleyemiyor. Halbuki Türkiye, hayvanclk ve çiftçilikle ayakta duruyor. eklinde konutu

Yetkililerden elektrik faturas desteklemesini, borçlarn faizsiz ertelenmesini, çiftçinin ve bakkalcnn durumunu sormalarn istediklerini dile getiren Bildirci, Geçen sene 200 dönüm budayla 150 dönüm pamuk için sadece DEDAa 200 bin TL ödedik. Geçen sene dönüm bana 400-450 kilogram alrken bu sene 150 kilogram hasat elde ettik. Bunun sebebi suyun olmamasdr. Arpa da dönüm bana 48 TL, pamukta 200 dönüme toplam 14 bin TL verilmi. Bu da çok azdr. çiftçi, bunu gübreye mi, mazota m yoksa elektrie mi versin? diye sitemde bulundu.

YETKLLER MAHSULÜ DIARDAN ALMAK YERNE KEND çFTçSN GÖZETMEL

Yaklak 15 senedir biçer iinde çalan Nusret Örük, bu sene kuraklktan dolay geçen yla göre verimin yüzde 40 daha azaldna dikkati çekerek Geçen sene kaldrdm hasat miktar 700 kilogram iken bu yl ayn tarladan 400 kilogram kaldramadm. Suyu veya sondaj olan yine kendini toparlayabildi ama bu yl hem saman hem de buday az, halk baya sknt çekecek. Saman geçen sene 400dü, bu yl 700dür; arpa geçen sene 1,5, bu yl 3ün altn da alnamaz. Ayn ekilde buday geçen sene 2,5 iken bu yl 3ün altna dümez. dedi.

Örük, Bu sene verimsizlik karsnda çiftçiler mazot parasn nereden getirecekler? Besiciler, artan yem fiyatlarndan dolay hayvanlar satmak zorunda kalyor. Yetkililer mahsulü dardan almak yerine kendi çiftçisini gözetmeli, mazot ve gübre desteinde bulunmal. diye belirtti.

KURAKLIK BAZ ALINARAK AFET BÖLGES LAN EDLMEL

Yamurun yamamasndan kaynakl meydana gelen kuraklk baz alnarak afet bölgesi ilan edilmesi gerektiine vurgu yapan Mehmet Zahir Kakar ise Bu sene bilindii üzere kuraklk var. Kuru hasadn verimi yok denecek kadar az. Sulu arazilerde bile verim tam alnamad. Mazot, elektrik ve gübre fiyatlar çok yüksek. Geçen sene verim iyiydi, bu yl ise sulu tarlalar dnda kuru olanlarndan hasat alnamad. Artan arpa fiyatlarnn sebebi gübre kilogram fiyatnn 6 TL gibi yüksek olmasndandr. ifadelerini kulland.

Kakar, Yetkililerden burann afet bölgesi ilan etmeleri ve çiftçilere destek salamalar gerekir. Devlet halk faizli bankalara mecbur etmemeli; bunun yerine gübre, mazot ve elektrik destei vermeli. Geçen sene 163 bin TL sadece elektrik faturas ödedim, bu ylki fatura ondan daha fazla. Kredi yerine çiftçiye hibe destei verilmeli. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git