Çiftçi ithal ürün istemiyor

Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, Türkiye ekonomisini canlandıracak üretim ve çiftçi gücünün Güneydoğu’da olduğunu ve hububat üretimi konusunda dünya birincileri arasında bulunduklarını belirterek, Türkiye’nin ithal ürünün karşısında durması gerektiğini söyledi.

Haberler 16.10.2017 - 08:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kzltepe Hububat Ticaret Merkezi Bakan Mehmet erif Öter, hububat ithalatna ilikin açklamalarda bulundu. çiftçinin ithalata kar olduunu ifade eden Öter, bata Mardin olmak üzere Güneydou Anadolu çiftçisinin tüm Türkiyeye yetecek ve d ülkelere ihracat yapacak kapasitesinin olduunu belirtti. Üretime arlk verilmesi gerektiine dikkat çeken Öter, u anda üretimin önünde en büyük engel ithalattr. Mardin bulgur, mercimek, msr ve buday üretiminde dünya sralamasnda. Bugün ülkemizin temel geçim kayna, ekonomik potansiyeli tarmdr. Sanayimizde 200e yakn fabrika var. Bunlarn büyük çounluu tarma dayal. Son üç yldr üretilen budaylar un olarak Iraka gönderiliyor. 3 yldr üst üste ihracatta birincilik alyor dedi.

Üretimde dünya sralamasndayz

Bölgeden 800 ton ile 1 milyona yakn un ihracatnn yapldna dikkat çeken Öter, Üreticiler zor durumda. Özellikle de çiftçiler mazot ve gübre zamlarndan olumsuz etkileniyor. Son 2-3 yldr bölgede yaanan aclar, sorunlar, skntlar yatrmlarda duraklamalara neden oldu. Ülkeyi besleyen çiftçimiz bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Sürekli meydana gelen mazot ve gübre zamlarna karn çiftçilere verilen destek çok az. Bugün en kaliteli krmz mercimek Mardin ovamzda yetitiriliyor. Krmz mercimek atalarmzn milli ürünüdür. Krmz etten sonra en çok kalori ve besin deeri olan üründür. Üretimi tekrar canlandrmak için 100 kurutan 400-420 kuru destek veriliyor. Ama ithalat lobisi kalitesiz ürünlerini getirip yeni ürünmü gibi marketlerimizde üreticiye sunuyor. Bu üreticimizi olumsuz etkiliyor. Türkiye ithalatn karsnda durmal ve ihracat arttrlmal diye konutu.

Ana Sayfaya Git