Çiftçi panikte

Bahar ve kış aylarında yeterli miktarda yağış alamayan Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ciddi bir kuraklık yaşanırken, çiftçiler devletten destek talebinde bulunuyor.

Haberler 20.04.2021 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölge ekonomi ve istihdamnda önemli bir yer tutan tarm sektörü bu yl oldukça zor günler geçiriyor.

Geride braktmz bahar ve k aylarnda yok denecek kadar az ya alan bölgede birçok ürün kurumaya balad. Tahl ambar konumunda olan Güneydou bölgesi buday, arpa ve mercimek gibi birçok ürün yeterli miktarda ya olmamas nedeniyle kurumu durumda.

Diyarbakrn çnar ilçesinde ekonomik olarak önemli bir yere sahip olan tarm sektörünün zarar görmesi ile salgn nedeniyle zor günler geçiren halkn daha zor günler geçirecei belirtiliyor. Genelde ülke olarak özelde ise bölge halk olarak daha zor zamanlarn geleceini belirten çiftçiler devletin gerekli tedbirleri almas çarsnda bulundu.

lçeye bal Düzova (Kerxta) krsal Mahallesinde çiftçilik yapan evket Örük, Bu yl k aylarnda yamur yoktu, az yad. Tarlalarmza attmz gübre daha erimemi. Bölgemizde kuraklk var, bizim sürdüümüz tarlalar hazine arazisi olduu için herhangi bir destekten de faydalanamyoruz. çiftçiler perian halde, durumumuz bu. Buday, arpa, mercimek gibi bütün ekinler zarar gördü. Memleketimiz yamuru, rahmeti seven bir yerdir, yamur yamaynca kuraklktr. Bu yl kuraklk var, ekinler yava yava sararacak. ifadelerini kulland.

KURAKLIK KAPIDA

Hayvanlarn da yaanan kuraklktan olumsuz etkileneceinin altn çizen Mehmet Tahir Örük, Allahtan umut kesilmez ne zaman ne ekilde vermek isterse verir yalnz bizim artk umudumuz kalmad. çünkü yamur yamadnda ekinler tutmad. Biçerdöver zaten tarlalara girmez, çünkü tane tutmad. Allah neyi takdir etmise o olacak, insanlar perian halde, sknt yaayacak. O nasl emrederse o olacak, rahmet (yamur) göndermedi mercimek, buday, arpa zarar gördü. Hatta hayvanlar da aç kald, yiyecek otlar kalmad. Her yl bu zamanalar ekinler dizimizi ayordu, bu yl ise bir kar yükselmi. dedi.

YAMUR YAMAZSA

Yaprakba (Bar) krsal Mahallesinde çiftçilik yapan Abdülaziz Sadkolu ise Görüyorsunuz ekinlerin hepsi yanm durumda. Biçerdöver ekinleri biçmeye tarlalara girmez. çiftçiler madur durumda, devletten yardm bekliyoruz. Ne kadara yardmc olacak bilemiyoruz. u an sizde gözleriniz ile durumu görüyorsunuz, tüm tarlalar yanm durumda. Sonbahar ve k aylarnda yamur gelmedi. Bölgemizde zaten sulama ile yaplan tarm faaliyeti çok az. Yamur, rahmet olmaynca ekinler zarar görüyor. Bütün ekinler yanm, çürümü durumda. Bu saatten sonra yamur yaarsa da bir faydas olmaz. mkan olanlar tarlalarn sulad, fakat sulamada yamur kadar faydal olmuyor. çünkü yamur rahmettir, yamur damlasnda adeta gübre var, ilaç var. u anda yaplan sulamann yüzde 50 faydas var, o da o kadar etkili deil. Rahmet olmaynca onun da etkisi olmuyor. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git