Çiftçiden gübre atağı

Son günlerde etkili olan yağışları fırsat bilip tarlalarına gübre atma işlemlerine ağırlık veren çiftçiler, yağmur yağmadığı zaman atacakları gübrenin fayda vermeyeceğini belirtiyor.

Haberler 01.03.2018 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kuraklk endiesiyle yamur duas bile yapan çiftçilerin yüzü, son günlerde etkili olan yalar dolaysyla yeniden gülmeye balad.

Diyarbakrn Ergani ilçesine bal 60 haneli Kabasakal köyünde çiftçilikle uraanlar, yalar frsat bilerek, ekinlerinin yeermesi için gübreleri topraa atmaya baladlar.

450 nüfuslu Kabasakalda daha çok nohut eken ama buday, arpa ve mercimek ekmeyi de ihmal etmeyen köylüler, ilk olarak yüzde 26lk gübreyi attklarn söylediler.

Yalarn olmasndan dolay genel durumlarn iyi olarak nitelendiren çiftçiler, gübre ve mazot fiyatlarnn indirilmesini istiyorlar. Buday kilosunun 80, arpann 90, nohudun ise 65 kuru olduunu bildiren köylüler, fiyatlarda da iyiletirmeye gidilmesi gerektiini söylüyorlar.

Yamur yamad takdirde gübrenin tarlaya bir faydas olmuyor

çiftçilik ve hayvanclkla geçimini salayan köylülerden Cuma Kahraman, Gübre, ekine iki sefer atlr. Sonbaharda atlr, bir de ilkbaharda atlr. Sonbahar ve ilkbaharda 25 kilo olmak üzere her sene toplam 50 kilo atyoruz. Dönümünden de bazen 400-500 kilo buday kaldryoruz. Gübreyi, ekim veriminin artmas için atyoruz. Yalarn az olmasndan dolay baz yerlerde biraz sorun oluyor. Fakat hiç yoktan yine de iyidir. lkbaharn gübresi yüzde 26lktr. Sonbaharn azot oran ise yüzde 46dr. Yamur yamad takdirde gübrenin tarlaya bir faydas olmuyor. dedi.

Harcanan mazotun yarsna destek verileceinin bildirdiini aktaran Kahraman, gübre destei de verileceini ancak bunun miktarnn belli olmadn kaydetti.

çiftçinin verimi bir sene az olursa imkn düer

Devletin, verecei desteklerle çiftçinin yükünü hafifletmesini beklediklerini dile getiren Kahraman, unlar söyledi: Devlet çiftçiye mazot ve gübre destei verseydi çiftçinin yükü biraz hafif olurdu ama yarsn da verirse o da hiç yoktan iyidir. çiftçinin verimi bir sene az olursa imkn da düer. Artk gelecek sene verim kaldrmak için masraf yapamaz.

Tarlalarmz sulu olsayd pamuk ve msr da ekerdik

Tarlalarnn sulu olmas durumunda yeni ürünler de ekebileceklerini sözlerine ekleyen Kahraman, Arazilerimiz susuzdur, yamuru bekliyoruz. Yamur yamazsa hiçbir ey yapamayz. O sene emeimiz boa gider. Nohut, ayçiçei, mercimek, buday ve arpa ekiyoruz, ekinlerimiz bunlardr. Eer tarlalarmz sulu olsayd pamuk ve msr da ekerdik. Su olmad için sadece susuz tarlalar sürüyoruz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git