Çiftçiler artan maliyetlerden şikayetçi

Diyarbakır'daki üretim yapan çiftçiler, maliyetlerin artmasından kaynaklı olarak hasat döneminde buruk bir heyecan yaşıyor.

Haberler 25.08.2021 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Silvan ilçesine bal krsal mahallelerde msr hasadna balayan çiftçiler; mazot, gübre, ilaç ve tohum fiyatlarnda yüzde 200 oranlarnda artn olduunu belirterek üretim yapmakta zorluk çektiklerini ifade etti.

Silvan ilçesi Kraçtepe Mahallesinde çiftçilik yapan Turan Koparr, çiftçilerin bu sene çok madur olduunu belirterek Buday hasadnda verim yoktu. Geçtiimiz yl tonu bin 200 TLye aldmz gübre 5 bin 400 TLye kadar yükselmi. Bu konuda devletin el atmasn istiyoruz. Gübre, mazot ve ilaç fiyatlar haddinden fazla zamlanm. u anda bir kilogram msr 2 lira 20 kuruken mazot 7 liray am. Ortalama 10 dönüm araziye attmz ilacn maliyeti 330 TLdir. dedi.

BUDAYA DEERNDE FYAT BçLMES GEREKRKEN DIARIDAN GETRLYOR

Mazot ve gübreye yüzde 200 orannda zam yapldn söyleyen Sertaç Yaar, Tohum geçen yl 400 TL iken bu sene 700 TL olmu. Devlet yetkilileri sesimizi duymuyor. u anda çiftçinin hali perian. Kuraklktan kaynakl olarak geçen yla nispeten hasadn verimi 3te bir orannda oldu. Yani 3te 2si gitti. Buday fiyatlar istediimiz gibi olmad. Budaya deerinde fiyat biçilmesi gerekirken dardan getirilmesi çiftçiyi madur ediyor. Bu konuda devletin duyarl olmas gerekir. ifadelerini kulland.

Artan gübre ve ilaç fiyatlarndan gerekli çalmay yapamadklarndan ekinlerinin yandn dile getiren Yeerdi Mahallesi üreticilerinden Cihan Irmak ise u anda hiçbir ey yapamadklar gibi satn da alamadklarn ifade etti.

YAPILAN ZAMLAR TOPLUMUN HER KESMN ETKLYOR

Söz konusu mahallelerde bakliyat sektöründe yük tamacl yapan Fatih Ünde, Nakliyeci olmamz dolaysyla çiftçilerle iletiim halindeyiz. çiftçilerin u anda içinde bulunduu kötü durumlar doal olarak biz nakliyecilere de yansyor. Elektrik faturalarnn yüksek geldiini, tohum, ilaç ve gübre fiyatlarnda feci artlarn olduunu söylüyorlar. Bu zamlar toplumun en alt tabakasndan üst kademedeki kiisine kadar etkiliyor. çiftçiler genel olarak durumdan mustaripler. eklinde konutu.

Maliyetlerin 2ye katlandn belirten çevriksu Mahalle çiftçilerinden Sddk Eksi ise Mesela geçen sene 2 lira 30 kurua aldm gübre için bu yl 5 buçuk liradan bahsediliyor. Ayn ekilde 5 buçuk liraya aldm mazot imdi 7 TL olmu. laç ve tohumun durumu da hakeza. dedi.

Ana Sayfaya Git