Çiftçiler lahana hasadından memnun

Lahana veriminden memnun olmalarına rağmen emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Batmanlı çiftçiler, yetkililerden yaşadıkları soruna çözüm bulmalarını istediler.

Haberler 15.12.2017 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann Balpnar (Grsira) beldesine bal Yeniköy (Sgirka) köyündeki çiftçiler, yerli lahana hasadna eksi sfrn altndaki souklar altnda balad.

Kentin sebze ve meyve halinin sebze ihtiyacn büyük ölçüde karlayan çiftçiler, ürettikleri yerli lahanalar ise Diyarbakra sattklarn ve lahana hasadndan çok memnun olduklarn belirttiler.

çiftçiler, yl boyunca tarlalarna ektikleri yerli kabak, domates, salatalk, biber, patlcan ve kabak gibi ürünlerin hasadna lahanayla devam ediyorlar. Geçim kayna olan sebzeleri satarak geçimlerini salayan köylüler, hasattan memnun ancak satlardan deil.

Batman Sebze ve Meyve Halinin yaklak yüzde 60 orannda sebze ihtiyacn karlamakla beraber Diyarbakra da satlarnn olduunu söyleyen çiftçilerden ahabettin Ik, lahanann kilosunu 40 kurua sattklarn ancak piyasaya sunulduunda kilosunun bir buçuk TLye satldn, böylece üreticilerin deil bakalarnn kazandn dile getirdi.

LAHANA HASADI

30 yldan fazladr çiftçilikle uratn söyleyen Ik, Dou, Güneydouda çiftçilik biraz zordur. Hava artlar nedeniyle yazn biraz scak olur. Sonbaharda da don olay erken geldii için çukurovadaki gibi verim alamyoruz. ubatn 15inde birinci mahsul lahana ve marul ekimi yapyoruz. Lahana ve marul ekimi aa yukar Maysn 15i veya Haziranda birinci kesimi yapp 2nci mahsule hazrlk yapyoruz. Haziran scanda ikinci ekimi yapyoruz. Ekim yapldktan sonra hava scak olduu için hasat zaman biraz geç gelir. Aa yukar Kasm Aralk aylarnda don dümese hasadmz balar. dedi.

Lahana ekimine son birkaç yldr baladklarn dile getiren Ik, Lahana üretimine 4-5 senedir balamz. 2 senedir ilkbahar denemesini yapmz. lkbaharda çok güzel verim alyoruz. 2nci mahsulde Austos aynda ekiyoruz. Kasm ay itibaryla hasada balyoruz. Bizim bölgede hava artlar elverili olsayd 3 mahsulde alabilirdik. Topramz verimli bir topraktr. Ancak çiftçi olarak hava artlar nedeniyle baz skntlarmz var. Ayrca bölgemizde fidecilik seralar olmad için fidelerden dolay sknt çekiyoruz. Bazen verim alamyoruz. Fidelerimizi Adana, Mersin veya Antalyadan istiyoruz. Yaz scaklarnda araçlarla gönderilirken fide kökleri bozuluyor. Bize gelen fideler ya deiik ya eksik ya da bozuk geliyor. En büyük skntmz fidedir. Birkaç sene önce l Gda, Tarm ve Hayvanclk Müdürlüü tarafndan hibeli fide gelmiti. En çok o sene randman almtk. ifadelerini kulland.

çFTç MEMNUN

çiftçinin emek verdiini ancak koltuklarda oturanlarn kazandn dile getiren Ik, En büyük skntlarmzdan beldemizde veya merkezde bir kooperatifin olmamas ve hal yasasnn olmamasdr. Ayrca Batmanda bir pazar yeri açlmamasdr. Lahanann kilosunu 40 kurua veriyorum. Komisyoncu 60-70 kurua satyor. Pazarlamac bir lira ile bir lira buçuk liraya kadar da satyor. Büyük skntlarmzdan biri de budur. 6 tane içimiz var. Bize kalan kr yok. Biz emek veriyoruz. Millet, oturduu koltukta kazanyor. Biz sonbaharn sonunda yaz k demeden eksi derecelerde gelip lahana hasad yapyoruz. eklinde konutu. (LKHA)

Ana Sayfaya Git