Çiftçiler şaşkına döndü

Diyarbakır'da 150 dönümlük mercimek tarlasına yağmur yağınca serpilen ilaç etkisini yitirdi. Bu nedenle tarlada mercimek yerine, boyları bir metreyi aşan yabani hardal otları yetişti. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, ilacın etkisini yitirmesinin birden fazla nedeni olduğunu belirterek, "Özellikle aşırı yağmur yağdığı zaman maalesef ki geniş ve dar yapraklı otlar nüksedebiliyor. Bazen çiftçi de ilacın dozajını kısabiliyor. İlaçlamada dozaj, zamanlama ve rüzgar çok önemlidir. Bunların hepsi etkendir" dedi.

Haberler 24.06.2020 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Balar ilçesine bal krsal çiçekliyurt Mahallesinde tarlalarna mercimek eken baz çiftçilerin yabani otlar için serptii ilaçlar, nisan ve mays aylarnda yaan yamur nedeniyle etkisini yitirdi. Tarlalarda mercimek yerine, boylar yer yer bir metreyi aan otlar ortaya çkt.

Komu tarlalarda hasat yaplrken, mercimek yetimeyen tarlalarndaki yabani otlarla ba baa kalan çiftçiler, zararlarnn büyük olduunu belirterek, maduriyetlerini dile getirdi.

nsan boyuna geliyor

çiçekliyurt Mahallesinde 150 dönümlük tarlasna bu yl mercimek eken Mesut Akpirinç, yabani otlarn insan boyuna kadar geldiini ifade ederek, laçladk ama ie yaramad. Mercimek diye bir ey kalmad. Yabani otlar, mercimei yok etti. laçlamadan sonra yaan yamur nedeniyle, hepsi yabani hardal oldu. Bunu biçsem bile zararm çkartamayz. Tohumu yok etti. Mercimek yok içinde. Hepsi zarardr. Mercimein kilosu yaklak 3 TLdir. Bunu biçmi olsaydm 70 bin TLye yakn kazanrdm. Kökü zarardr diye konutu.

Kamil Akpirinç ise gübresi, tohumu, mazotu, içi ücreti, ilac derken çok masraf yaptklarn dile getirerek, Yabani otlar için ilac attktan sonra yamur çok yad. O ilacn etkisi hep gitti. Bu otlarn ismi hardaldr. Bunlar ortaya çknca mercimek batt. Hiçbir ey yok. lac hepsini götürdü. Bu sene zararmz çoktur. 100 TL içi yevmiyesi, 500 TL traktöre veriyoruz. Bu paray nereden çkaracaz. Hepsi zarardr. Biz ne yapalm ifadelerini kulland.

çiftçiler akna döndü

Yeniehir Ziraat Odas Bakan Süleyman skenderolu da ilacn etkisini yitirmesinin birden fazla nedeni olduunu belirterek, unlar söyledi:

laçlamada zamanlama da çok önemli. laç, yabanc otu, hardal, geni ve dar yapra belli bir sürede öldürebiliyor. Belli bir süreyi atktan sonra, yani ot kendini tuttuktan sonra o otu öldüremezsiniz. Bunlarn hepsi etkendir. Bütün suçu ilaca ykmak da yanltr. çok fazla yamurdan olmu olabilir. Nasl ki bir insanda hastalk nüksediyorsa toprakta da olabilir. Özellikle ar yamur yad zaman maalesef ki geni ve dar yaprakl otlar nüksedebiliyor. Bazen çiftçi de ilacn dozajn ksabiliyor. laç ruhsatnda bir litre, 10 dönüme giriyorsa biz bunu 15 dönüme koyarsak yanl olur. O etkisini kaybediyor. laçlamada dozaj, zamanlama ve rüzgar çok önemlidir, bunlarn hepsi etkendir.

Ana Sayfaya Git