Çiftçiler tarlalarını cepten takip edebilecek

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (Tarım Kredi) tarafından, tarımda verimliliğin artırılması, maliyet ve risklerin azaltılması amacıyla geliştirilen Uydu Tarla Takip Sistemi (TARKİP) ile Tarım Kredi ortağı çiftçiler, tarlalarını mobil cihazlarından takip edebilecek, ürünlerin gelişim, sağlık, su, stres, hastalık ve ilaç durumlarını harita üzerinden izleyebilecek.

Haberler 24.08.2020 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, Tarm Kredinin ekim öncesi girdi temininden, hasat sonras ürünlerin pazara ulamasna kadar tarmsal üretimin her alannda sorumluluk aldn belirtti.

Uzaktan alglama teknolojileri ve güncel uydu görüntülerinin analiziyle gelitirilen TARKPi Tarm Kredi ortaklarnn kullanmna açtklarn ifade eden Poyraz, unlar kaydetti:

Tarmda, ürün ve toprak artlarn uygun hale getirmek için gerekli girdileri hassas tarmn gerektirdii gibi salamak, üretim ilemlerini daha etkin gerçekletirmek, araziden sürekli bilgi akn salamak ve olas risklere engel olabilmek için uzaktan alglama teknolojileri gelitirdik. Kullanma açtmz mobil yazlm TARKP ile ortaklarmz, tarladaki ürünlerine ait geliim, verim, salk, su ve stres (besin eksiklii, klorofil gerilii, hastalk, ilaç takip gibi) durumlarn harita üzerinden takip edebilir, arazinin farkl yerlerinde meydana gelen riskleri tespit edebilir ve farkl üretim dönemleriyle karlatrarak yorumlar alabilirler.

TARKP DEVREYE GRYOR

Poyraz, uzaktan alglama teknolojisinin salad en önemli faydann, ürün çeidi, sezon ve fenolojik safhadan bamsz olarak deerlendirme yaplabilmesi olduuna dikkati çekti.

TARKP ile ürünün, tarlann tümüne yaylm konumsal durumuna göre verimlilik ve geliim dalmnn tespit edilebildiini dile getiren Poyraz, tarlann her yerinde ayn homojenlikte dalm, iyi kalite ve yüksek ürün hasad yapabilmek için tarlann neresinde nasl bir farkllk olduunun izlenilebildiini bildirdi.

Ziraat mühendisleri bata olmak üzere sahadaki tüm Kooperatif personelince de kullanma açlan TARKPin, ortaklarn kullanmna Kooperatif Ortak Bilgi Sistemi mobil uygulamas üzerinden ücretsiz olarak sunulduunu ve online zirai destek verilmesinin salandn ifade eden Poyraz, sistem hakknda ayrntl bilginin http://www.korbis.org.tr/uydutakip internet sitesinden alnabileceini söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle tarmsal üretimi uzaktan takip edebilmenin öneminin arttna iaret eden Poyraz, Tarmsal Hava Bilgi ve Erken Uyar Sistemi entegrasyonu çalmalarnn da devam ettiini kaydetti.

Poyraz, bilgi ve teknoloji çann salad olanaklar kullanmak, Tarm Kredi ortaklarna tarmsal üretimde verimlilii artracak teknik ve teknolojiler gelitirmek, adaptasyonlarn salamak için çaba sarf ettiklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git