Çiftçiler umutlandı

Diyarbakır'ın "çılgın projesi"ndeki ilerleme üreticiyi sevindirdi

Haberler 27.01.2021 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölgedeki tarmsal üretimi artracak Diyarbakrn çlgn projesi olarak nitelendirilen Silvan Projesindeki ilerleme üreticiyi sevindirdi.

Türkiyenin en büyük ikinci sulama projesi olan, 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluan Silvan Projesinde terör örgütünün saldrlarna ramen ilerleme sürüyor.

Diyarbakrda tarmsal sulamaya ve enerji üretimine büyük katk sunacak proje kapsamnda yapm süren Silvan Barajnn gövde dolgusunun tamamlanmas çiftçileri umutlandrd.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann canl balant ile katld, 23 Ocakta düzenlenen törende, son kayann yerine konulmasn takip eden üreticiler, tarmsal üretimi artracak proje ile ilgili gelimelerden heyecan duyuyor.

ÜRETCLERN 40 YILLIK RÜYASI GERçEKLEECEK

çukobirlik Diyarbakr Tarm Sat Kooperatifi Yönetim Kurulu Bakan Vekili ve Yeniehir Ziraat Odas Bakan Süleyman skenderolu, Silvan Projesinin önemini belirtti.

Silvan Barajnn gövde dolgusunun tamamlanmasndan duyduklar memnuniyeti dile getiren skenderolu, Üreticilerin 40 yllk rüyas gerçekleecek. Proje tamamlandnda yaklak 2 milyon 360 bin dekar arazi suya kavuacak. dedi.

skenderolu, Silvan Barajna verilen önemin kendilerini mutlu ettiini ifade ederek, barajn tamamlanmasnn, hem kent hem de ülke ekonomisi için önemli olduunu aktard.

Tarmsal üretimin büyük art salayacan dile getiren skenderolu, baraj tamamlandnda bata elektrik olmak üzere girdi maliyetlerinin azalacan belirtti.

skenderolu, projenin istihdama salayaca katknn bölge için önemli olduuna iaret ederek, öyle konutu:

Batya fndk toplamaya giden içilerin memleketlerinde istihdam edilmesi kadar güzel bir ey olabilir mi? Suyun toprakla bulumas kadar güzel bir ey var m? Su toprakla buluursa insanmzn batya göçü önlenecek. Üretici ylda en az 2-3 ürün alabilecek. Proje krsaldan kente göçü önleyecek. Hepimizin rüyas gerçekleecek. Bu proje hem kentimizde hem de ülkemizde olumlu yönde domino etkisi yaratacak.

lde pamuk üretiminin de artacan anlatan skenderolu, bunun dorudan ve dolayl istihdam artna katk salayacan belirtti.

skenderolu, Hepimiz refaha kavuacaz. Bunun için Sayn Cumhurbakanmz ile Tarm ve Orman Bakanmza teekkür ediyoruz. diye konutu.

- Herkes i ve aa kavuacak

Bismil Pamuk Üreticileri Birlii Bakan Hasan Vural ise projede emei geçen bütün devlet yetkililerine minnettar olduklarn ifade etti.

Silvan Projesinin tamamlanmasyla çiftçinin tarmsal üretimde ylda en az 2 ürün alabileceini ifade eden Vural, çiftçinin gelirinin artacan, isizliin önemli ölçüde azalacan aktard.

Vural, Diyarbakrdan mevsimlik içilerin batya gitmek zorunda kalmayacana dikkati çekerek, Tam tersine Diyarbakr göç almaya balayacak. Diyarbakr halknn ekonomik olarak refah düzeyi artacak. Herkes i ve aa kavuacak. eklinde konutu.

GELRMZN 2-3 KATINA çIKACAINI NANIYORUZ

Diyarbakrn Sur ilçesinde yaayan çiftçi Ali Duman da her sene yaklak 1000 dönüm arazide kuru tarm yaptklarn belirterek, Silvan Projesinin tamamlanmasyla sulu tarma geçeceklerini ve daha fazla ürün elde edeceklerini söyledi.

Suyun gelmesiyle isizlik sonlanacak. diyen Duman, Su toprakla bulutuu zaman gelirimizin 2-3 katna çkacan inanyoruz. çiftçi olarak gözümüz Cumhurbakanmz ile Tarm ve Orman Bakanmzda. Projenin bir an önce tamamlanmasn bekliyoruz. ifadelerini kulland.

- Silvan Baraj sayesinde hayallerimiz gerçek olacak

Diyarbakr Yeniehir ilçesinde çiftçi Edip Büyükaslan da 300 dönüm arazisinde her yl buday, nohut, mercimek ve arpa üretimi yaptn, Silvan Projesinin tamamlanmasyla arazisinde farkl ürünler yetitirebileceini anlatt.

Cumhurbakanmz ile Tarm ve Orman Bakanmza bu çlgn proje için teekkür ediyoruz. ifadesini kullanan Büyükaslan, unlar kaydetti:

Buday yerine artk pamuk, msr ekeceiz. Silvan Baraj sayesinde hayallerimiz gerçek olacak. Elde ettiimiz ürünün verimi artacak. Projenin tamamlamasyla evimizin önüne su gelecek. Tarlamz ekip biçeceiz. nsanlarmz batya mevsimlik içi olarak gitmeyecek, kendi arazisinde, memleketinde çalacak.

Ana Sayfaya Git