Çiftçilere 765 bin TL ceza!

Diyarbakır Tarım ve Orman Müdürü Ertan Atalar, anız yangınları ile ilgili son 3 yılda tutulan tutanaklarda çiftçilere toplamda 765 bin TL ceza kesildiğini belirtti.

Haberler 08.08.2018 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Tarm ve Orman Müdürü Ertan Atalar, topraktaki biyoçeitlilie zarar veren ve faydal böceklerin ölümüne yol açan anz yangnlar ile ilgili son 3 ylda tutulan tutanaklarda çiftçilere toplamda 765 bin TL ceza kesildiini belirterek, Bu da 15 bin 700 dekar alana tekabül ediyor. Mili eitimden müftülüe kadar bütün kurumlarmz kendi alanlarnda bu konuda çalmalar yürütmektedir dedi.

Diyarbakr Tarm ve Orman Müdürü Ertan Atalar, hububat tarmnn yaygn olduu kentte biyoçeitlilie zarar veren, faydal böceklerin ölümüne ve zararl böceklerin de çoalmasna neden olduu anz yangnlar ile ilgili bütün kurumlarn kendi alanlarnda çalmalar yaptn aktararak, çiftçilere uyarlarda bulundu. Tarm ve Orman Bakanl tarafndan farkndalk oluturmak amacyla çeitli eitim ve yaym çalmalar düzenlendiini ifade eden Atalar, çiftçilerimizi bilinçlendirmek amacyla her yl çalmalar yapmaktayz. 10 binin üzerinde çiftçimize konu ile ilgili olarak mektup dattk. Eitim çalmalar aralksz devam ettiriliyor. çiftçilerimize anz yakmadan yaplacak tarmn faydalar ve anz yakmann zararlar noktasnda bilgiler veriliyor fakat bazen çiftçilerimizde bu konuda yeterince farkndalk olumad zaman çeitli sebeplerle anz yakma yoluna gidebiliyorlar. Bunlarla ilgili olarak yaptmz eitim çalmalarnn yan sra anz yangnlarna devam eden çiftçilerimizle ilgili cezai müeyyide açsndan tedbirler alyoruz diye konutu.

3 YILDA 765 BN TL CEZA

Yaplan çalmalar kapsamnda son 3 ylda Diyarbakr toplamnda ekipler tarafndan 902 adet tutanak tutulduunu ve toplamda 765 bin TL ceza kesildiini dile getiren Atalar, Bu da 15 bin 700 dekar alana tekabül etmektedir. Bu yl yine anz yangnlaryla mücadele ekipleri 17 ilçemizde kurulmutur. 98 personel görevlendirilmitir. Bunlar il müdürlüü olarak bizim yaptmz çalmalar. Bunun yan sra aldmz kararlarla valilik tebliiyle beraber anz yakmann yasak olduu bütün ilçelerimize bildirilmi çeitli kurumlarmza da bunlarla ilgili görevler verilmitir. Örnek olarak Milli Eitim Müdürlüü tarafndan örencilerin bilinçlendirilmesi amacyla Milli Eitim Müdürlüü de bu göreve dahil edilmitir. Jandarma ve emniyet tekilatmz da kendi bölgelerinde anz yangnlaryla ilgili mücadelede görev almlardr. çevre ehircilik l Müdürlüümüz de çevre Kanununa göre ceza uygulayan kurumumuzdur. Ayrca müftülüümüz de Cuma günleri hutbelerde okunmak üzere anz yangnlarnn zararlar ile ilgili çalmalar yürütmektedir. Belediyelerimiz ve Orman letme Müdürlüklerimiz gibi kurumlarmz da kendi alanlarnda anz yangnlaryla mücadele konusunda görev almlardr ve bu çalmalar sürdürülmektedir ifadelerini kulland.

TOPRAKTAK BYOçETLL ÖLDÜRÜYOR

Anz yakmann son derece zararl bir faaliyet olduunu ve topraktaki biyoçeitlilii öldürdüünü vurgulayan Atalar, unlar kaydetti:

Faydal böcekler dahil tamam yok edilmektedir ve özellikle hububat alanlarnda ve dier alanlarda zararl böcekleri yiyen faydal böcekler tamamen ortadan yok edildii için bir sene sonra zararl böcekler o bölgede daha geni bir yaam alan bulmaktadr. çünkü onlar doadaki iklim artlarna çok daha dayankl canllardr ve anz yaklan yerlerde kültürel ve kimyasal mücadele noktasnda çeitli zorluklarla karlalmaktadr. Ayrca toprakta yaayan mikroorganizmalar öldüü için buralardaki toprak çoraklamaktadr ve yetitirilen bitkilerde ciddi verim kayplarna neden olmaktadr. Bu nedenle biz bütün çiftçilerimizden anz yakmamalar konusunda duyarl davranmalarn istiyoruz. Doann korunmas, tabi dengenin muhafaza edilmesi hem çiftçilerimiz hem sosyal hayat, hem de biyoçeitlilik için son derece önemli bir konudur.

Ana Sayfaya Git