Çiftçilere can suyu!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin, kimyevi gübrede yüzde 15'lere varan indirim sağlanacağını ve buğday ile arpada prim desteğinin artırılacağını açıklaması Güneydoğu çiftçisinin yüzünü güldürdü

Haberler 30.09.2018 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirlinin, kimyevi gübrede yüzde 15lere varan indirim salanacan ve buday ile arpada prim desteinin artrlacan açklamas Güneydou Anadolu Bölgesindeki çiftçileri sevindirdi.

Akaryakt giderlerinin yarsnn devlet tarafndan karlanmasyla rahat bir nefes alan çiftçiler, imdi de Bakan Pakdemirlinin, kimyevi gübrede yüzde 15lere varan indirim ayrca arpa ve budayda 5 kuru olan prim desteinin önümüzdeki yl 10 kuru olarak ödeneceini müjdelemesinin sevincini yayor.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. Aydn Alp, gübredeki indirimin arpa ve budaydaki destein çiftçiye olumlu ekilde yansyacan söyledi.

- Verimin yükselmesini salayacak

Gübre fiyatnda düü ve desteklerdeki art çiftçimizi üretime yönlendirecektir. Bu da birim alanda verimin yükselmesini salayacaktr. diyen Alp, dekarda yüzde 50lik bir artn çiftçinin de cebine yansyacan vurgulad.

Alp, çiftçinin kullanaca gübreyi çok iyi seçmesi gerektiine dikkati çekerek, ç üretimimizle gübre ihtiyacmzn yüzde 90n karlayabilecek kapasite ve imkanmz var. diye konutu.

Son yllarda gübre kullanmnda yüzde 22,5 düü gözlemleniyor. nallah bu yüzde 15lik fiyat düüü ve tarmsal destekler çiftçimizin gübre kullanmn biraz daha standart deerlere tayacak. Güneydou Anadolu Bölgesinin çiftçi ve tarmsal potansiyeli yüksek. ifadelerini kullanan Alp, verim art getirecek destek kararnn ekonomi açsndan sevindirici bir haber olduunu aktard.

- Sayn Bakanmza teekkür ediyorum

Batman Ziraat Odas Bakan Nizamettin Aydi, gübrenin yan sra buday ve arpada da verilen destein çiftçi için cansuyu olduunu söyledi.

Budayn Türkiyenin stratejik ürünlerinden biri olduunu dile getiren Aydi, öyle konutu:

Son aldmz müjde ile budayda ton bana verilen 50 liralk destek 100 liraya çkt. Bu esasnda sevindirici çünkü buday Türkiyede stratejik bir ürün. Buday olmazsa olmaz. Geçen sene 1,5 liraya aldmz gübre bu yl 3 lira 60 kurua çkt. Gübrede yüzde 15lik bir düü salanmas önemli. Ayn ekilde budaydaki destekleme 50den 100 liraya çkyor. Bu açdan Sayn Bakanmza teekkür ediyorum.

Aydi, çiftçinin her platformda desteklenmesi gerektiini belirterek, Bugün baktmzda açlktan ölen insanlarn olduu ülkelerin tarm yok. Bu anlamda Türkiyede tarma çok önem gösterilmesi lazm. Evet, güzel eyler oluyor ama biz daha güzel eylerin olmasn bekliyoruz. eklinde konutu.

Siirt Ziraat Mühendisleri Odas Bakan rfan Obay, Bakanln gübrede yapt indirimin, arpa ve budayda salayaca destein bölge çiftçisine katk sunacan belirtti.

Verilen destekler sayesinde çiftçinin daha fazla üretim gerçekletireceini anlatan Obay, Bu indirimle çiftçi eski standartlarna kavuarak ürününe yeterli gübre verecek. Arpa ve budayda verilen destek bölge çiftçisine can simidi olacak. diye konutu.

Bölgede ekilen ürünlerin genelde buday, arpa, fstk, nar, arpa, mercimek olduunu, bu ürünlere standart gübre verilmesi gerektiini dile getiren Obay, bu indirimlerin çiftçiyi rahatlatacan vurgulad.

- Devlete teekkür ediyoruz

çiftçiler de karardan duyduklar memnuniyeti dile getirdi. Diyarbakrn Sur ilçesine bal Kozan köyünde çiftçi brahim Demir (40), yaklak 20 yldr bu ile uratn, Bakanln açklad kararn kendilerini mutlu ettiini belirtti.

Son yllarda devletin çiftçileri rahatlamak için birçok destek verdiine iaret eden Demir, Bakanln müjdesi çiftçiler için çok iyi oldu. çiftçiler bu karar sevinçle karlad. Devlete bu konuda teekkür ediyoruz. Bu indirimler devam etsin istiyoruz. Devletin gübrede yüzde 15 indirim yapmas bize ilaç gibi geldi. ifadelerini kulland.

smet Demir (45), babadan kalan tarlasnda 15 senedir üretim yaptn aktard.

Devletimizden bu indirimi bekliyorduk. çiftçiler bu kararla rahatlad, nefes ald. çiftçiye ilaç gibi geldi. diyen Demir, bu indirim sayesinde çiftçinin tarlasn rahatça ekebileceini aktard.

Ana Sayfaya Git