Çiftçilere hibe edilen hayvanlar hastalıklı çıktı

Bingöl’de “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında hibe edilen büyükbaş hayvanlarda hastalık olduğunu belirten köylüler, sağlıklı hayvanlara da hastalığın bulaştığını belirttiler. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım ise iddiaları doğruladı.

Haberler 15.10.2017 - 12:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR- Bingölde 2 hafta önce Genç çiftçi projesi kapsamnda hibe edilen hayvanlarda hastalk olduu iddia edildi. LKHAya konuan hayvan sahipleri, salkl hayvanlara da hastalk bulatn ifade ettiler.

Bir süre önce, l Gda Tarm ve Hayvanclk Müdürlüü Merkez Düzaaç Kampüsünde Genç çiftçi Projesi kapsamnda 42 çiftçiye 252 Büyükba Hayvan Datm töreni yaplmt.

Törende hibe programndan faydalanan ve hayvanlarn teslim alarak köylerine götüren çiftçiler, hayvanlarda hastalk bulunduunu tespit ettikleri iddia ettiler.

Bingöl Merkez çeltiksuyu(Madrak) köyünde oturan Hasan Gökalp, Genç çiftçi projesi kapsamnda kz kardei Remziye Gökalpa 6 adet büyükba hayvann hibe edildiini söyledi.

Gökalp, Genç çiftçi projesi kapsamnda hibe edilen hayvanlar için bavuru esnasnda 3 bin TL ücret istendi. Biz de o paray TGEM hesabna yatrdk. TGEM bize 30 bin TL deerinde hayvan verecekti. Bize 10 ve 12 bin deerinde, kalitesiz hayvan getirildi. Tüm itirazlara ramen bu hayvanlar alp köye getirdik. Daha sonra bu hayvanlarn sigortalanmas gerekiyordu, bu kapsamda köye gelen sigorta yetkilileri, bu hayvanlar sigorta yapamayz çünkü bu hayvanlarda ap hastal var dediler ve sigorta yapmadan geri döndüler. dedi.

Hibe edilen hayvanlarn, salkl olan dier köy hayvanlarna hastalk bulatrdn ifade eden Gökalp, TGEM tarafndan hibe kapsamnda verilen bu hayvanlarn köylülere teslim edilmeden önce 15 günlük bir sürede hastalkl olup olmad anlalmas için karantina alnmas gerekirken, getirilen hayvanlarn araçtan indirildii gibi köylülere teslim edildiini vurgulad.

çimizde hayvanclk hevesi vard ondan da olduk

Merkez Beyaztoprak köyünde oturan Nusrettin Börteçene de hibe kapsamnda köylülere verilen hayvanlardan memnun olmadklarn dile getirerek unlar söyledi: Hibe kapsamnda yerli rk, kalitesiz ve ap hastalkl hayvanlar verildi. Bize verilen hayvanlar ne ete gelir ne de süte gelir. 10 yl da beslesek bu hayvandan bir ey çkmaz. Buraya getirilen hayvanlarn köylülere verilmeden önce 15 gün karantinada kalmas gerekiyordu. Bu hayvanlarn kontrolü için bavurduk; 2 haftadr gelen bakan yok. Bin 500 deerindeki hayvan 5 bin TL olarak köylüye verilmi hibe olarak. 3 yl bakm mecburi. Sigortas yaplmas laz hastalkl olduu için yapmadlar. Genç çiftçiyi böyle tevik ediyorlarsa hiç etmesinler. u an maduruz. çimizde hayvanclk hevesi vard ondan da olduk. Bu hayvanlara baksak ne çkacak. Bu hastalkl hayvanlar salam hayvanlarmza hastalk bulatrarak bir deri bir kemik braktlar. ifadelerini kulland.

Beyaztoprak köyünde ikamet eden Paa Hansu ile Mehmet Birgül adl vatandalar da, Genç çiftçi Projesi kapsamnda verilen hayvanlarn kalitesiz ve hastalkl olduunu dile getirerek durumu yetkililere bildirdiklerini, l Gda Tarm ve Hayvanclk Müdürlüünden 2 veterinerin gelip hayvanlardan kan örnei aldn aktard.

çeltiksuyu(Madrak) köyünde ikamet eden çiftçilerden Yavuz Gök de kendilerine einin adyla Genç çiftçi Projesi kapsamnda 10 bin TL deerindeki hayvanlarn 30 bin TL karlnda hibe edildiini belirtti.

Tarm l Müdürü iddialar dorulad

ddialara ilikin LKHA muhabirine açklamalarda bulunan Bingöl l Gda Tarm ve Hayvanclk Müdürü Mehmet Yldrm, hayvanlarn hastalkl olduklarn dorulad.

Yldrm, unlar söyledi: Durumdan haberimiz var. Arkadalarmz bir haftadr sahadalar; tek tek iletmeleri geziyorlar. Hayvanlarn alarn yaptlar. Hastalkl hayvanlarn kan numunelerini aldlar. Aldmz numuneleri ap Enstitüsünün bulunduu Ankaraya gönderdik. Maalesef gelen hayvanlar hastalkl çkt bilgimiz var ilgileniyoruz. TGEM kontrolünde seçim yaplyor. Müteahhit firma ihale ile aldktan sonra buraya getirildi. Biz, Gda Tarm ve Hayvanclk il Müdürlüü olarak, sadece gelen hayvanlar hak sahiplerine datmn yapyoruz. (LKHA)

Ana Sayfaya Git