Çiftçilerin geliri alternatif üründe

Çiftçiler daha fazla gelir elde etmeleri için kinoa, aspir, kanola ve ayçiçeği gibi alternatif ürünlere yönlendiriliyor.

Haberler 26.03.2017 - 12:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elazda çiftçiler, daha fazla gelir elde etmeleri için kinoa, aspir, kanola ve ayçiçei gibi alternatif ürünler üretecek.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnca yürütülen proje kapsamnda Elazda eitim verilen 500 üretici 3 bin 500 dekar alanda kinoa, kanola, aspir ve ayçiçei üretimi gerçekletirecek.

l Gda, Tarm ve Hayvanclk Müdürü Turan Karahan, çiftçilerin daha fazla gelir etmek için alternatif ürün yetitiriciliine yöneldiini söyledi. Talep üzerine ksa süre önce 500 çiftçiye alternatif ürün yetitiricilii konusunda eitim verdiklerini dile getiren Karahan, bu kapsamda 3 bin 500 dekar alanda kinoa, aspir, kanola, ayçiçek gibi alternatif tarm ürünlerini üretmek için çalma balattklarn kaydetti.

Karahan, bu yl Elazn alternatif ürün çeitlilii ile adndan söz ettireceini iaret ederek, Alternatif ürünleri önemsiyoruz. Hem alkanlklarn deimesi hem de daha az alana sahip üreticilerimizi kstl imkanlardan daha fazla gelir elde etmeleri için alternatif ürünlere yönelmelerini tevik ediyoruz. diye konutu.

- Sözlemeli üretim modelini yaygnlatracaz

Karahan, alternatif ürünlerin yüksek katma deere sahip olmalarnn yannda Türkiyede kullanm alanlarnn yeni yaygnlamaya balamasndan dolay pazar riskini ortadan kldrmak için sözlemeli tarm modelini de tevik ettiklerini vurgulad.

- Sözlemeli ekim modeli

Tüketim alanlarnn yaygnlamasyla bu ürünlerin çiftçiye daha fazla katma deer salayacana dikkati çeken Karahan, öyle devam etti:

Geçen sene denemesini yaptmz kentin iklimine, ekolojisine ve toprak yapsna uygun olan kinoa, kanola, aspir ve ayçiçeinin ekimini yaygnlatryoruz. Geçen yl yaklak bin dönüm alanda ekimini yaptmz bu alternatif ürünlerin ekimini biraz daha gelitirmek ve sat hususundaki riskini ortadan kaldrmak üzere sözlemeli ekim modelini 2017de hayata geçiriyoruz.

- Üreticiler alternatif ürünlerden umutlu

Karahan, Amerikan Havaclk ve Uzay Dairesi (NASA) tarafndan astronotlarn beslenmesinde kullanld için astronot yiyecei olarak da bilinen kinoa bitkisinin geçen yl yaplan deneme ekimlerinden olumlu sonuç aldklarn aktard.

Kinoa ekenlerin susuz toprakta bir dekardan 200, sulu toprakta ise 350 kilogram civarnda verim alabileceini dile getiren Karahan, kentte özellikle kinoa ekiminin öne çktn kaydetti.

Baskil ilçesinin Tavanua köyünde kinoa ekimi gerçekletiren Mehmet Geçen, geçen yl susuz ektii kinoa bitkisinden dekara 200 kilogram verim elde ettiini söyledi.

Önceki yl 50 dönüm ekim yaptklarn, bu yl bu rakam 100 dönüme çkaracaklarn anlatan Geçen, Kinoa geliri yüksek. Deiiklik yaparak kinoa ekiyoruz. Kinoa ekimine büyük ilgi var, kinoa çiftçinin umudu oldu. ifadelerini kulland.

- Piyasas ve gelecei olan bir ürün

Engin Köse ise merkeze bal Akçakale köyünde 75 dönüm alana kinoa ektiini belirterek, Aratrmalarmza göre hem verim açsndan hem de dönüme ekilen miktar açsndan avantajl. Piyasas ve gelecei olan bir ürün. çiftçilerimizin buday, arpa gibi ürünlerin yerine ekebilecei ve para kazanabilecei bir ürün olduuna inandk. dedi.

rfan Kindik de Harput Mahallesi Gülmez Tepesi mevkisinde 20 dönüm sulu tarlaya kinoa ektiini aktararak, Elazn yakn zamanda kinoa ile anlr hale geleceine inandn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git