Çiftçilerin prim borçları için yapılandırma talebi

"Çiftçilerimizin muafiyette geçen sürelerde ödemedikleri prim borçları yapılandırılmalıdır. Muafiyette geçen süreler çiftçilerimizin çalışma gün sayılarına ilave edilmeli, bu süreler için borçlanma imkanı sağlanmalıdır"

Haberler 31.07.2018 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Ziraat Odalar Birlii (TZOB) Genel Bakan emsi Bayraktar, çiftçilerin muafiyette geçen sürelerde ödemedikleri prim borçlarnn yaplandrlmasna imkan salanmasn istedi.

Bayraktar, yapt yazl açklamada, muafiyetin, yeterli tarmsal gelir salamayan çiftçiler için önemli bir hak olduunu, bu sayede çiftçilerin sigortal kalma imkannn tamamyla sona erdirilmediini, geçici bir süre dondurulduunu anmsatt.

Belirlenen snrlara göre, aylk olarak 2018 için bin 691 lira 25 kuru tarmsal gelir elde etmeyen çiftçilerin, üyesi bulunduu ziraat odasndan muafiyet belgesi alarak, sigorta prim ödemelerini durdurabildiini hatrlatan Bayraktar, unlar kaydetti:

çFTç BORçLARININ YAPILANDIRILMASI

Fakat çiftçilerimiz, muafiyet dönemlerinde çiftçilie ara vermeden çalmaya devam ediyorlar. Halen aylk sigorta primini düzenli ödedii için 5 puanlk sigorta indirimden yararlanan çiftçilerimiz için prim 498 lira 92 kuru, yararlanamayan çiftçilerimiz için 583 lira 48 kuru. çiftçilerimiz, bu tutarlardaki primi ödeyemediklerinden muafiyet için bavuruyorlar. Yeterli geliri elde ettiklerinde ise üyesi olduu ziraat odasna bavurup muafiyet halinin kalktn gösterir belge alarak yeniden tarm Ba-Kur sigortalln balatabiliyorlar.

Bu durumdaki çiftçilerin borçlarn yaplandrlmasyla ilgili 7143 sayl Kanun çknca madur duruma dütüklerine, herhangi bir yaplandrmadan da faydalanamadklarna dikkati çeken Bayraktar, çiftçilerimizin muafiyette geçen sürelerde ödemedikleri prim borçlar yaplandrlmaldr. çiftçilerimizin maduriyetinin önlenmesi için, 5510 sayl Sosyal Sigortalar ve Genel Salk Sigortas Kanununun 41. maddesine bir fkra eklenmeli, muafiyette geçen süreler de çiftçilerimizin çalma gün saylarna ilave edilmeli, bu süreler için borçlanma imkan salanmaldr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git