"Çiftçinin desteklenmesi gerekiyor"

Bir yıl boyunca tüm ümitlerini tarladan alacakları ürüne bağlayan çiftinin bitme noktasına geldiğini belirten allaflardan Habip Öksüz, tarım çiftçisinin ciddi anlamda desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 18.09.2019 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adyaman Buday Pazar Bakan Habip Öksüz, bölgedeki verimli tarm arazilerinden istenilen verimin elde edilebilesi için çiftçinin destelenerek sulu araziye geçilmesinin salanmas ve tohum, gübre, mazot ve ilaç konusunda da yardm edilmesi gerektiini belirtti.

Mazot ve gübre maliyeti düürülmeli

Tarm çiftçisinin vazgeçilmezlerinden olan mazot ve gübre maliyetlerinin çok yüksek olduunu vurgulayan Öksüz, Bu sene yamurun mevsiminde yamamasndan dolay iyi bir verim alamadk. çiftçimiz çok masraf etti ve zarara urad. Masrafn dahi karlayamad, madur oldu. Mazot ve gübre, çiftçiye çok pahalya mal oluyor. Yaplan destekler de yetersiz olunca, çiftçi durumu kurtaramyor. Nohutta yaplan destek güzel, fakat arpa ve buday destei yetersiz. çiftçi tarlay bo brakmamak için mecburen ekip biçiyor. Elde ettii kazançla da masrafn ancak çkaryor. dedi.

Tarm ülkenin belkemiidir

Tarmn ülke ekonomisinde çok büyük bir paya sahip olduunun altn çizen Öksüz Ülkeyi kalkndran çiftçidir. Tarm ülkenin belkemiidir. Maalesef çiftçi kan alyor ve tarm gerilemi durumdadr. Ben yetkililerden, çiftçiye destek olmalarn istiyorum. Yapacaklar destek, gübre ve mazot fiyatlarn, ilaç paralarn düürmek olmaldr. kinci bir husus ise, tohum parasdr. çiftçi hala geçen sene ald sertifikal tohumun parasn ödeyememitir. Yetkililer her zaman sertifikal ürün alnmasn söylüyor. çiftçi sertifikal ürün alyor, fakat ödemesini yapamyor. Her koulda madur olan yine çiftçi oluyor. çiftçi yln 11 ay borç eder ve bu borçlar bir ayda kapatmay planlar. Bu ay da hasat aydr. ifadelerini kulland.

çiftçinin hasat sonras ürünü kendilerine satmak için getirdiklerini belirten Öksüz öyle devam etti,

çiftçi, ürününü biçtikten sonra bize getirir. Eer ihtiyac varsa ödemesini hemen yaparz. En geç bir hafta içinde ödemeleri tamamlyoruz. Buday pazar esnaf olarak elimizden geldiince çiftçiye destek olmaya çalyoruz. Bizim de elimizden pek fazla bir ey gelmiyor. Biz burada ton bana 10 TL kazanyoruz ve bu çok cüzi bir rakamdr. çiftçinin ürettii ürüne, Toprak Mahsulleri Ofisi ve fabrikann verdii fiyattan daha yüksek bir fiyat vermeye çalyoruz. eklinde konutu.

Baraj inaatlar bitirilmeli

Yllardr Adyamann çevresinde yapmlar devam eden barajlarn biran önce bitirilerek Adyamanda sulu tarma geçilmesi gerektiini ifade eden Öksüz, Adyaman çevresinde birçok baraj inaat devam ediyor. Bu inaatlar bir an önce tamamlanmal ve sulu tarma geçi yaplmaldr. Kuru tarm artk yetersiz kalyor. 1992 ylnda Harrana gittim. O zamanlar kup kuru ve toz duman içindeydi. uan gittiinizde oralarn yemyeil olduunu görürsünüz. Barajn onlara faydas oldu, fakat biz bir türlü yararlanamyoruz. Bundan dolay verimli arazilerimiz kurudu ve madur olduk. Bizler Adyaman halk olarak her zaman devletimize ve hükümetimize destek olduk. Fakat bugün görüyoruz ki, yine ikinci plana atlm durumdayz. Buras tarm bölgesi olmasna ramen her ey çok pahal. Buradan yetkililere sesleniyorum lütfen bu ie bir el atsnlar. dedi.

Gündelik hayatn da çok pahal olduunun altn çizen Öksüz, Asgari ücret alan bir vatandan yiyecek, giyecek ve çeitli ihtiyaçlarn karlayabilmesi neredeyse imknszdr. Benim 4 çocuum var, onlarn okul masraflarn karlamam gerekiyor. Sadece bir evladmn okul masraf için bin 200 lira harcama yaptm bu dönem. Bu artlarda geçinmek çok zor oluyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git