Çiftçinin elektrik girdisine isyanı

Diyarbakırlı çiftçiler bu yılki pamuk, buğday, arpa ve mercimek hasadından memnun kalsa da yüksek meblağlı elektrik faturalarını ödeme konusunda yaşadıkları büyük sıkıntılardan şikayetçi.

Haberler 02.07.2020 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn en verimli zirai alanlarndan biri olan çnar ilçesinde, soan, pamuk, buday, arpa ve mercimek gibi mahsuller yetitiren çiftçiler, bu ylki yaan yamurlardan dolay verimin yüksek olduunu belirttiler.

çiftçilerin ortak dertleri, sondaj-sulama sistemleri karlnda elektrik datm irketi DEDAa borçlandklar yüksek meblal faturalar.

Sondaj-sulama sistemleri nedeniyle yüksek meblal elektrik faturalarla karlatklarn belirten çiftçiler, kendilerine faturalandrlan borçlar ödeyemediklerini, yetkililerin bir an önce bu soruna çözüm bulmalarn istediler.

GELEN FATURALARDAN DOLAYI BU YIL 35 BN LRA ZARARDAYIM

Hasat verimli olmasna ramen elektrik faturalarndan dolay zarar ettiini söyleyen çiftçilerden Mehmet Demirta, Bu sene çok ükür buday ve arpa hasadmz gönlümüze göreydi. Yamurun yamas verimi daha da arttrd. Fakat bizi en çok etkileyen elektriktir. Bu yl ektiim 170 dönüm pamuktan 35 bin TL zarardaym. Yaklak 90 bin TL elektrik faturas gelmi. Bunun yannda pamuk iinde çaltrdm 15 içiye 75 bin, gübre ilaçlamasna 43 bin lira verdim ve u an itibariyle 98 bin lira da DEDAa boçluyum. DEDA, devletin bize tand destekleme paketini de engelleyip vermedi. dedi.

Yaan yamurdan dolay verimin yüksek olduunu belirten Demirta, çok ükür, bu yl yamurdan dolay buday ve arpa ekinlerini sulamadk. Sulamadmz için de bu yl hasadmz çok iyiydi diyebilirim. ifadelerini kulland.

BORçLARIMIZDAN DOLAYI DEDA HESAPLARDAK PARALARIMIZA EL KOYUYOR

DEDAn kendilerine faturalandrd elektrik bedellerinden dolay bir kazanç elde edemediklerine dikkat çeken Demirta, u anda çevremizde 30-40 tane sondaj sahibi var. Hepsi de benim gibi madurdur. Ayrca bu sondaj sahipleri u anda 150-200 bin TL DEDAa borçludurlar. eklinde konutu.

DEDAn abonelere kar tutum ve davranlarndan endie duyduklarn söyleyen Demirta, Bizden habersiz elektrik bedeli oluturup bizlere u kadar borcunuz var. diyorlar. Elektriimizin kesilmesi endiesiyle DEDAtan korkup ikyet de edemiyoruz. tiraz etmek istesek hakkmzda tutanak tutup bizi suçlu duruma koyacaklar. Bu yüzden onlara kar herhangi bir ey de yapamyoruz. tiraz ettiimizde Borcunuz u kadar, ödeyeceksiniz! diyorlar. Bir kuru paramz hesapta kalsa, DEDA hemen o paramza el koyuyor. DEDA, devletin bizlere verdii pamuk destekleme parasna da el koymu. diye belirtti.

çnarn Yaprakba (Bar) Mahallesi çiftçilerinden eref Bakr ise, Bu seneki verimler maallah çok iyi. Budayda 600, mercimekte 200ün üzerinde, arpa da ise 400 ile 600 ton aras verim elde ettik. Tabi bu yl dolu yandan dolay köyde baya zarar gören çiftçilerimiz oldu. Bu yl beklentilerimizin üzerinde bir verimle karlatk. Yani Allaha çok ükür çiftçinin bu yl yüzü güldü. dedi.

HÜKÜMETN DEDA KONUSUNA ACLEN EL ATMASI GEREKR

çiftçilerin tek ortak skntlarnn, yüksek meblal elektrik faturalar olduuna vurgu yapan Bakr, Maalesef çiftçilerin bir sknts var. Elektrik faturalar baya kabark geldi. Bu açdan çiftçilerimiz çok zor artlar altnda üretim yapmaktadrlar. Gübre ve mazot gibi girdiler çok pahallat. Evet, destekler yaplyor ama yeteri kadar deil. Hükümet bu DEDA konusuna bir el atsa çiftçiler bir nebze de olsa rahat ederler. ifadelerini kulland.

SALIKLI BR VERMN ELDE EDLEBLMES çN çFTçLERN DESTEKLENMES GEREKR

Bakr, Mesela DEDA konusunda, barajlardan çiftçilere verilen dönüm ba pay ne kadar ise, buradaki enerji miktar da o kadar olsa güzel olur. çiftçiler böyle bir uygulamadan memnun olurlar. u anda bir trafoya 150-160 bin lira fatura gelmi. çiftçinin bu faturay ödeyebilmesi mümkün deil. Zira çiftçilerin kazancnn yüzde 50si DEDAa gidiyor. Geçen yla oranla elektrik kilovatnda yüzde 300 zam söz konusu. Bunun haricinde gübre, tohum, mazot ve içilik masraflar da var. Salkl bir verimin elde edilebilmesi için çiftçilerin desteklenmesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git