Çiftçinin kazancı lavanta!

Suriye sınırındaki çiftçilerin kazancı lavantadan

Haberler 25.06.2020 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde Suriye snrndaki araziye ekilen lavantalarn hasad gerçekletirildi.

Türk Kzlayn toplum merkezlerinden faydalanan ihtiyaç sahipleri için Avrupa Birliinin desteiyle balatlan Tarmda stihdam Projesi kapsamnda snra sfr noktada bulunan Küçükköy Mahallesinde 2 yl önce 5 dönümlük arazide lavanta ekildi.

Yldz ailesine ait arazide ekilen lavantalar, çounluu kadn 32 Türk ile Suriyeli çiftçi tarafndan topland.

Toplanan 16 bin lavanta demeti, kurtulmasnn ardndan Ispartaya gönderilecek. Buradan salanan gelir de çiftçilere datlacak.

Tarla sahibi Kahraman Yldz, hasattan yüksek kazanç beklediklerini söyleyerek, 5 dönüme ektim. Önümüzdeki yllarda 50 dönüme çkarmay planlyorum. Köyümüz snra sfr noktada, snr boyunca lavantalar çok ho koku yayyor. Herkese tavsiye ediyorum. Bölge halkna çiftçilerimize tavsiye ederim. Burada ya fabrikas oluturulursa ekili alan daha da artar. diye konutu.

- Gelecek yl inallah daha güzel olacak

çilerden sorumlu Sultan Akay da daha önce bat illerine çalmaya gittiklerini, imdi ise burada i imkan bulduklarn anlatt.

Lavantadan geçen yl az verim aldklarn, bu yl hasadn daha iyi geçtiini bildiren Akay, öyle devam etti:

Bölgede lavantann ne olduunu bilmiyorduk. Tük Kzlayn desteiyle ekimi gerçekletirildi. Hasat yaptk. Kimi toplad kimi de demet balad. Daha sonra kurtulacak ve Ispartaya götürüp satlacak. Snra sfr noktadayz, burada ekmeimizi kazanyoruz. Allaha ükürler olsun 5 dönüme 16 bin ba topladk. Gelecek yl inallah daha güzel olacak.

Tarlada çalan Esma Sultan Ergin de ekmeklerini lavanta toplayarak kazandklarn söyledi.

Ergin, Sabah tarlaya geliyoruz akama kadar ekmeimizi çkaryoruz. Snra yakn, helal paramz kazanyoruz. Lavantann kokusu güzel, çalmak zevkli. diye konutu.

Suriyeli Ahmet ee de 7 yl önce Türkiyeye geldiklerini, burada ekmeklerini kazandklarn dile getirdi.

Ülkelerine yakn bir yerde ekmeklerini kazandklar için mutlu olduklarn kaydeden ee, Burada Türk kardelerimizle birlikte çalyoruz. Türk devletine, Türk Kzlaya çok teekkür ediyoruz. Bize böyle bir imkan salad, çok güzel oldu. nallah bir gün sava biterse ülkemize biz de dönmek isteriz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git