Çiftçinin sigortası oldu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne düşen yağış miktarının geçen yıla göre yarı yarıya azalmasına rağmen Atatürk Barajı'ndaki su seviyesi çiftçileri rahatlatıyor

Haberler 30.11.2016 - 08:53 Son Güncelleme : 30.11.2016 - 08:56

Güneydou Anadolu Bölgesine düen ya miktarnn geçen yla göre yar yarya azalmasna ramen Atatürk Barajndaki su seviyesi çiftçilerin endiesini gideriyor.

Türkiyenin en önemli tahl ve pamuk üretim merkezlerinden Güneydou Anadolu Bölgesinde bu yl sonbaharda beklenen oranda ya gerçeklemedi. Ya miktarnn geçen yla göre yar yarya azalmas nedeniyle kuraklk riski oluan bölgede Atatürk Baraj, çiftçinin adeta sigortas oldu. Frat havzasndaki baraj sayesinde bölgede sulu tarmla uraan çiftçi, kuraklk sknts yaamayacak.

Devlet Su leri 15. Bölge Müdürü Ouz Kasap, bu yl Atatürk Barajndaki doluluk orannn istenilen seviyede olduunu söyledi.

Baraj sayesinde yaklak 2,5 milyon dekar arazinin sulandn vurgulayan Kasap, unlar kaydetti:

çFTçNN SGORTASI OLDU

Atatürk Barajnda 534,52 kotundayz bu kota tekabül eden yüzde 83 doluluk oranna sahibiz. Bölgesel olarak geçen seneye göre ciddi bir kuraklk görülüyor gibi olsa da yüzde 83 doluluk oranmz var bu da 40 milyar metreküp barajda su var demektir. u an için içme suyu, sulama ve enerji anlamnda Atatürk Baraj sayesinde herhangi bir tehlike görülmüyor. Sulama sezonunda bizim yaklak 100 metreküp civarnda bir suyumuz Mardin tarafna gidiyor, 60 metreküp civarnda Suruç tarafna gidiyor ve Mardindeki projelerimiz de devreye girdiinde bu miktar daha da artacak.

Ziraat Mühendisleri Odas (ZMO) anlurfa ube Bakan Mehmet aka Türkiyedeki kuraklk skntsnn ciddi boyutta olduunu ifade ederek, Meteoroloji verilerine göre Karadeniz bölgesi hariç Türkiyede iddetli kuraklk tespit edilmitir. Ülke genelinde yüzde 80lere varan ya kayplar Güneydou Anadolu Bölgesinde ise uzun yllar ortalamasnn yüzde 76,6snn altndadr. diye konutu.

Ya yetersizliinin kuru tarm yapan çiftçilerin ekim ilemlerini de geciktirdiini anlatan aka, öyle devam etti:

Kuru tarm yaplan alanlarda ekilen tohumun çimlenmesi için yeterli yan olmamasndan dolay çimlenmemi tohumlarn çürümesi ve dier faktörlerin etkisiyle ürün kayb olma riski devam etmektedir. Sulanan alanlarda bu kuraklk riski her ne kadar azami ekilde devam etse de kuru alanlarda Türkiye genelinde olduu gibi maalesef kuraklk anlr derecede olmutur. Ülkemizde hüküm süren kuraklk riski ilimizde bulunan Atatürk Baraj vastasyla sulamaya açlan alanlarda en aza indirilmi gibi görülüyor. Dier kuru tarm yaplan alanlar için de düünülen plan ve projelerin bir an önce bitirilmesi gerekiyor.

çiftçilerden Hüseyin Güne de baraj sayesinde kuraklk kaygs yaamadn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git