Çiftçiye Hayat Olacak

Başbakan Yıldırım’ın açıkladığı "Milli Tarım Projesi", çiftçi ve besiciye, mazottan alet ekipmana, düve alımından düşük ücretli mera tahsisine kadar destek paketlerinin yanında üretim planlaması ve bürokrasinin azaltılması konularını da kapsıyor.

Haberler 16.10.2016 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin 2023te tarımsal hasılada 150 milyar dolar, tarımsal ihracatta ise 40 milyar dolar hedeflerine ulaşılmasında önemli bir yere sahip olacak proje kapsamında, 25 şehirde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri, 31 şehirde damızlık gebe düve üretim merkezleri, 8 ilde damızlık düve üretim merkezleri, 22 ilde ise damızlık koç-teke üretim merkezleri kurulacak, bu illere ahır-ağıl yapımında, damızlık hayvan ve ekipman alımında yüzde 50 hibe verilecek

Havza bazlı üretime dayalı destekleme modeliyle Türkiye artık üretim planlamasına geçecek. Arz açığı ya da fazlası tartışmalarını ortadan kaldıracak modelle çiftçiler neyi, nerede ekerse ne kadar destek alacağını önceden bilecek, bu da piyasalardaki fiyat dalgalanmaları en aza indirilerek fiyat istikrarı sağlanacak

Başbakan Binali Yıldırımın İzmirde açıkladığı havza bazlı üretime dayalı destekleme modeli ve hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeli olmak üzere iki ana temelden üzerine oluşturulan Milli Tarım Projesine göre, 2023te tarımsal hasılanın 150 milyar dolara, tarımsal ihracatın ise 40 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından aldığı projenin detaylarına göre, Hükümet, tarımı, Türkiyenin tarım ve hayvancılıkta ciddi atılım sağlaması için yatırımlarda ilk sıralara alırken, yeni uygulamaları da hayata geçirecek.

Proje kapsamında hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeliyle 25 şehirde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturulacak. Türkiyedeki toplam mera varlığının yüzde 52sini, büyükbaş hayvan varlığının da yüzde 32sini barındıran bu illerdeki meralar, hayvancılık yapmak isteyenlere ıslah etmeleri şartıyla kiraya verilecek. Böylece meraların atıl kalmaması sağlanacak.

MİLLİ TARIM PROJESİ, ÜRETİCİYE DESTEK SAĞLAYACAK

Mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturulacak iller ise Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, çankırı, çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Malatya, Muş, Samsun, Sivas, Şırnak, Tunceli, Van ve Yozgat olarak açıklandı.

Proje kapsamında 31 şehirde en az 500 baş damızlık gebe düve üretim merkezleri de hayata geçirilecek. Bu çerçevede, 4 ayını doldurmuş, tüm aşıları zamanında ve düzenli yapılmış buzağılara 750 lira destek verilecek, ahır ve ağıl yapımına yüzde 50, düve alımına ise yüzde 30 hibe sağlanacak.

Damızlık düve üretim merkezlerinin kurulacağı şehirler ise şöyle: Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, çanakkale, çorum, Denizli, Edirne, Erzurum, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Konya, Malatya, Manisa, Muğla, Muş, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon ve Yozgat.

Milli tarım projesinde 22 ilde en az 500 baş kapasiteli damızlık koç-teke üretim merkezleri de şu kentlerde oluşturulacak: Afyonkarahisar, Ağrı, Antalya, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Iğdır, Kırklareli, Konya, Mardin, Mersin, Ordu, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ ve Van.

En az 250 baş kapasiteli damızlık manda üretim merkezleri ise Afyonkarahisar, Bitlis, Diyarbakır, İstanbul, Kayseri, Muş, Samsun ve Tekirdağda kurulacak.

Bu merkezlerin yer alacağı illerin tamamında ahır-ağıl yapımına, damızlık hayvana ve alet ekipman alımına yüzde 50 hibe verilecek. Üreticilerin hayvan almak istediğinde rahatlıkla kredi kullanabilmeleri sağlanacak. Hayvancılık yapmak isteyen vatandaşlar damızlık ihtiyaçlarını aracısız bu merkezlerden alabilecek.

Projeyle, ette kesim standardı ve karkas sınıflandırmasına geçilecek, anlık süt kayıt sistemi oluşturulacak, ari (karantina) bölgeleri genişletilecek, hayvan nakillerinin sağlıklı yürütülmesi için Afyonkarahisar, Amasya, Ankara-Polatlı ve Edirne-Kapıkuleye hayvan dinlendirme ve kontrol istasyonları kurulacak.

Tarımda işletme bazlı danışmanlık sistemiyle de Türkiyede bulunan 3 milyon tarımsal işletmenin her birinin danışmanı bulunacak, her bir işletmeden sorumlu bir ziraat mühendisi veya veteriner hekim görevlendirilecek.

HAVZA BAZLI ÜRETİME DAYALI DESTEK MODELİ

Havza bazlı üretime dayalı destekleme modeli ile Türkiye artık üretim planlamasına geçecek, arz açığı ya da fazlası tartışmaları ortadan kalkacak. çiftçiler neyi, nerede ekerse ne kadar destek alacağını önceden bilecek. Piyasalardaki fiyat dalgalanmaları en aza indirilerek, fiyat istikrarı sağlanacak.

Türkiyedeki 941 havzanın ürün deseni çıkarılırken, stratejik açıdan önem arz eden 19 ürünün daha verimli ve ekonomik olarak hangi havzalarda destekleneceği de belirlendi.

Arpa, buğday ve yem bitkileri tüm havzalarda desteklenirken her ürün her yerde değil bilimsel olarak tespit edilen bölgelerde desteklenecek.

Destek sağlanacak ürünler şöyle: Arpa, buğday, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, kuru fasulye, mercimek, nohut, aspir, yağlık ayçiçeği, kanola, kütlü pamuk, soya, çay, yağlık zeytin, fındık ve yem bitkileri.

Bu kapsamda destekleme başvurularında bürokratik işler azaltılacak, çiftçiler yılda bir kez destek başvurusu yapacak ve destekler nisan-mayıs ile eylül-ekim olmak üzere iki dönemde ödenecek.

Gübrede yüzde 18 olan KDVyi kaldıran Hükümet, proje çerçevesinde çiftçinin mazot maliyetinin de yarısını karşılayacak.

Ana Sayfaya Git