Çiftçiye iki müjde

TARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gübre cinslerine göre değişmekle birlikte yüzde 15'lere varan bir indirim sağlanacağını belirterek, "Kur üzerinden ekonomimize yapılan saldırılar malum. Kimyevi gübre fiyatlarında artış yaşandı. Bu artışların bir kısmı maliyet artışlarından kaynaklanıyorken diğer kısmı kasıtlı ve spekülatif sebeplere dayanmaktadır. Kimyevi gübre fiyatlarında gübre cinslerine göre değişmekle birlikte yüzde 15'lere varan bir indirim sağlanacak. Arpa ve buğdayda 5 kuruş olan prim desteğini yüzde yüz arttırarak önümüzdeki yıl 10 kuruş olarak ödeyeceğiz. Toprak Mahsulleri Ofisi üzerinden çiftçimizin önümüzdeki hasat döneminde hiçbir şekilde mağdur edilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Haberler 25.09.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, Tarm Kredi Kooperatifleri Merkez Birliinin (Tarm Kredi) en önemli tarmsal girdilerden kimyevi gübrede yüzde 15lere varan indirim salayacan bildirdi.

Pakdemirli, Tarm ve Orman Bakanlnda düzenledii basn toplantsnda, gübre fiyatlarna ilikin deerlendirmede bulundu.

Tarmn en önemli girdisinin gübre olduuna iaret eden Pakdemirli, çiftçi, tarlasna yeterli gübre atamazsa hasatta yeterli verimi alamaz. Son zamanlarda dünyadaki ekonomik dalgalanmalar, kur üzerinden ekonomimize yaplan finansal saldrlar malum. çiftçimizin ekmeine göz diken maksatl kesimlerin bu durumu frsata çevirme çabalaryla kimyevi gübre fiyatnda art yaand. dedi.

Pakdemirli, bu artlarn bir ksmnn maliyet artna, dier ksmnn ise kastl ve spekülatif sebeplere dayal olduuna dikkati çekerek, Tarm Kredinin üreticinin girdilerini kolaylatracan, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) de üreticinin elde ettii ürüne alm garantisi vereceini söyledi.

Böylece, bakanlk ve çiftçinin, üretimin her aamasnda koordineli çalacan vurgulayan Pakdemirli, öyle devam etti:

Bakanmz Sayn Recep Tayyip Erdoan, çiftçimize sahip çkacaz, çiftçimizi asla ezdirmeyeceiz. demiti. Bizler de bunu yapyoruz. Bakanlk olarak Tarm Kredi ile yaplan çalmalarla güzel bir haber vermek istiyoruz. Tarm Kredi, en önemli tarmsal girdilerden kimyevi gübrede cinslerine göre deimekle beraber yüzde 15lere varan indirim salayacak. Örnein, DAP gübrenin tonu 3 bin 250 liradan 2 bin 900 liraya dütü. Yaplan indirimin piyasaya yansmasyla tüm sektörün benzer hassasiyeti göstermesini bekliyoruz.

Pakdemirli, gübre fiyatlarnda ar art yapan firmalar yakn takibe aldklarn da bildirdi.

Uzun yllardr artmayan buday ve arpa prim desteklerini artracaklarn ifade eden Pakdemirli, Arpa ve budayda 5 kuru olan prim desteini yüzde 100 artrarak önümüzdeki yl 10 kuru olarak ödeyeceiz. TMO üzerinden, çiftçimizin önümüzdeki hasat döneminde hiçbir ekilde madur edilmesine izin vermeyeceiz. diye konutu.

- Dünya fiyatlarndan alacaz

Pakdemirli, arpa ve buday üreticisinin aln teri ürünlerini dünya fiyatlar üzerinden alacaklarna dikkati çekerek, Bu konuda, çiftçimizin herhangi bir endiesi olmasn. TMO, piyasalarn ihtiyac olan arpa ve buday arzna devam etmektedir, stoklar yeterlidir ve takviye edilmektedir. TMOnun buday fiyat uygulamasna ekmek fiyatlarn belirlerken uyum gösteren bata belediyelerimize, frnclarmza ve market zincirlerine teekkür ediyorum. deerlendirmesinde bulundu.

Baz tarmsal ürünlerin fiyatlarndaki arta yönelik soru üzerine Pakdemirli, Marketleri ciddi takip ediyoruz. Fiyat hareketlerini, oluumlar takip ediyoruz. Bu takibi hem Ticaret Bakanl hem de arz güvenlii açsndan biz yapyoruz. Zaman zaman domates olsun dier ürünler olsun tüm ürünlerde takibimiz devam ediyor ve edecek. Vatandalarmz müsterih olsun. ifadesini kulland.

Pakdemirli, stokçulara her türlü yaptrm uygulamaya devam edeceklerinin altn çizerek, bunlarla ilgili bir ifa faaliyetlerinin olmadn ama gerekirse ifa edebileceklerini dile getirdi.

- çiftçiye 130 milyon lira kaynak

Tarm Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz da Türkiyede yllk kimyasal gübre kullanmnn yaklak 6 milyon ton civarnda olduunu belirterek, Tarm Kredinin bunun 2 milyon tonunu üreterek piyasaya arz ettiini bildirdi.

Poyraz, gübre fiyatlarnda yaplan asgari indirimin yüzde 11,5 olduunu vurgulayarak, unlar kaydetti:

Bu söylediim taban fiyat. Bunun içinde nakliyesine, mesafesine göre illerde biraz farkllk oluabilir ama piyasa fiyatlarnn ciddi anlamda altna dütüümüzü söyleyelim. Maliyet olarak da bu indirimlerle yaklak 130 milyon lira çiftçimize dorudan bir kaynak aktarm olacaz.

Ana Sayfaya Git