Çiftçiye kredide sürpriz olmaz!

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, kooperatif ortaklarının faiz oranlarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmemeleri için tarımsal girdilerin sabit faiz oranlarıyla kredilendirilmesi uygulamasına geçtiklerini, çiftçilerin kredide sürprizle karşılaşmayacaklarını bildirdi.

Haberler 17.12.2019 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Poyraz, çiftçi ve üreticilerin girdi maliyetlerini mümkün olduu kadar aa çekebilmek için çaltklarn söyledi.

Bu kapsamda kredi faizlerine yönelik bir adm attklarn dile getiren Poyraz, öyle devam etti:

Ortaklarmzn faiz oranlarnda meydana gelen dalgalanmalardan olumsuz etkilenmelerinin önüne geçmek için tarmsal girdilerin sabit faiz oranlaryla kredilendirilmesi uygulamasn balattk. çiftçi kredide sürpriz yaamayacak. Sertifikal tohum, karma hayvan yemi ve kimyevi gübrede sabit faizli kredi uygulamasna geçtik. Mevcut durumda Tarm Kredi ortaklarna, sertifikal tohum, karma hayvan yemi ve kimyevi gübrede yllk yüzde 3,5 orannda sabit kredi maliyeti uygulanyor.

AMAç, FAZ ORANLARINI MNMUMA NDRMEK, HATTA SIFIRLAMAK

Poyraz, uygulama çerçevesinde çiftçi ve üreticilere ilk etapta 300 milyon liralk sertifikal tohum ve yem kredisi kullandrldn, bunlar dndaki tarmsal faaliyetlerle ilgili de yüzde 50 sübvansiyonlu, sabit faiz oranlaryla kredi kullanma imkan salandn ifade etti.

Hazine ve Maliye, Tarm ve Orman bakanlklaryla yürütülen koordineli çalmalarla çiftçiler için faiz oranlarn minimuma indirmek, hatta tamamen kaldrmak yönünde ura verdiklerini söyleyen Poyraz, sabit faiz uygulamasna zamanla dier ürünlerde de geçileceini bildirdi.

Poyraz, söz konusu uygulamayla çiftçilerin kredi vadesinin sonunda ödemeleri gereken kredi maliyetlerini batan bilmelerine imkan salandna dikkati çekerek unlar kaydetti:

Uygulama kapsamnda belirtilen üretim konularnda tarmsal faaliyetlerini sürdüren ortaklarmz, Tarm Kredi kooperatiflerinden 10 bin lira tutarnda sertifikal tohum, karma hayvan yemi ve kimyevi gübre kredisi kullanmalar halinde, bir yl sonundaki kredi maliyeti yüzde 3,5 orannda ve 350 lira olacak. Böylece kredi kullanan çiftçinin bir yln sonunda 10 bin liras kredi anaparas ve 350 liras vade fark olmak üzere ödeyecei toplam tutar 10 bin 350 lira olacak.

Ana Sayfaya Git