Çifte vergi sona erdi!

Irak'ta "çifte vergi" uygulamasının sona ermesi ihracatçının yüzünü güldürdü.

Haberler 15.03.2019 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Bakanlar Kurulunun 21 Kasm 2018de ald, IKBY de dahil tüm snr kaplarnda tek vergi uygulamasna geçilmesi kararyla artk Türk mallarna sadece brahim Halil Snr Kapsnda gümrük uygulanyor.

Türk mallarnn tek gümrükten geçerek Irak pazarna girmeye balad sistem, ihracatçnn vergi yükünü ortalama yüzde 30 azaltacak.

- TCARET BAKANLII BÜYÜK çABA SARF ETT

Türkiye-Irak Sanayicileri ve adamlar Dernei Bakan Nevaf Klç, IKBY ile Badat yönetimi arasndaki skntlar dolaysyla Irakn kuzeyine tek gümrükle giren ürünlere, Badat ve dier ehirlere geçite ikinci bir gümrük vergisi uygulandn söyledi.

Türk mallarndan ikinci kez vergi alnmasnn Irak ile ticareti olumsuz etkilediini dile getiren Klç, ihracatçlarn yaad bu skntnn giderilmesi için Ticaret Bakanlnn da büyük çaba sarf ettiini aktard.

Klç, Ticaret Bakanl ve Türkiyenin Badat Büyükelçiliinin youn giriimleri sonucu çifte vergilendirmenin sona erdiini belirterek, Bunun kalkmas Iraka ihracatmz yüzde 30 yükseltecek. Iraka geçen yl yaklak 9 milyar dolarlk ihracat gerçekletirdik. Bu yl ihracatmzn 12 milyar dolara ulaacan düünüyorum. dedi.

- BÖLGEYE YEN YATIRIMLARIN GELMESN SALAYACAK

Mardin OSB Yönetim Kurulu Bakan Vekili Nasr Duyan da çifte vergilendirme dolaysyla Türk firmalarnn sknt yaadn söyledi.

Duyan, çifte vergilendirme döneminde budayda ton bana toplam 47 dolar vergi alyorlard, yeni uygulamada ton bana 25 dolar vergi ödenecek. Bulgurda eskiden ton bana 60 dolar ödenen vergi artk 32 dolara indi. Haksz rekabete neden olan çifte vergilendirmenin sona ermesi bizleri çok mutlu etti. diye konutu.

Türk mallarna uygulanan verginin azalmas sayesinde Iraka ihracatn artacana iaret eden Duyan, Irak pazar bölgemiz bata olmak üzere Türkiye için büyük önem tayor. Iraka ihracat art bölgeye yeni yatrmlarn gelmesini salayacak. deerlendirmesinde bulundu.

- EKONOMMZ CANLANACAK

Müstakil Sanayici ve adamlar Dernei rnak ube Bakan Yusuf Bilin, çifte vergilendirmenin haksz rekabete yol açtn belirterek, uygulamann kaldrlmas için Bakanln yan sra Türkiyedeki i çevrelerinin de Irakta temaslarda bulunduunu dile getirdi.

Uygulamann kaldrlmasnn memnuniyet verici olduunu vurgulayan Bilin, Irak ile ticaretimiz büyük oranda artacak ve ekonomimiz canlanacak. ifadesini kulland.

Lila Kozmetik Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Cansz da Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesinde ürettikleri saç boyalarn, aralarnda ABDnin de yer ald 27 ülkeye ihraç ettiklerini söyledi.

Iraka ihracatta çifte vergilendirmenin dier ülke firmalaryla rekabeti olumsuz etkilediini belirten Cansz, bunu amak için ran üzerinden veya Mersin Limanndan deniz yoluyla ürünleri göndermek zorunda kaldklarn anlatt.

Her iki yöntemin de maliyet ve zaman kaybna neden olduunu ifade eden Cansz, öyle konutu:

Rakip ülkelerin ürününden tek, Türk ürünlerinden ise çift vergi alnmas iimizi zorlatryordu. Pazar kaybetmemek için bulduumuz tüm yollar denedik. Mersin Limanndan gemiyle 40 günde ulaan mallarmz artk 48 saatte ulaacak. Diyarbakr OSBdeki firmalarn yüzde 80i Iraka ihracat yapyor. Uzun süredir beklediimiz bu karardan çok memnun olduk.

Ana Sayfaya Git