Çifte zam geliyor

Kıdem tazminatı alt ve üst limiti asgari ücret ve memur maaşlarına göre belirleniyor. Önümüzdeki ay başlayacak asgari ücret görüşmeleri ve yılbaşında memur maaşlarına yapacak zam ile kıdem tazminatının hem alt hem de üst limiti artacak.

Haberler 04.11.2021 - 01:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kdem tazminat, iverence içisine belli koullarn salanmas halinde iyerinde çalt süre boyunca kazand kdeminin karl olarak ödenen tazminattr. çinin bu düzenli ve sürekli çalmasnn karlnda iyerinde geçirdii süre ölçü alnarak kendisine kdem tazminat ödenmektedir.

Ayn iyerinde en az bir yl çalanlar kdem tazminat almaya hak kazanrlar ve tazminatlar en son aldklar aylk brüt ücrete göre hesaplanr.

GÖRÜMELER ARALIK AYINDA BALAYACAK

Kdem tazminatnda bir önemli husus ise alt ve üst limitin belirlenmesi. Kdem tazminatnda alt limit brüt asgari ücrete göre hesaplanrken, üst limit memur maalarna göre belirlenir. Ocak 2021 yüzde 21,56 zam yaplan asgari ücret brüt 3 bin 577 TLye yükselmiti. Bu da kdem tazminatnn alt limiti anlamna geliyor. Yeni asgari ücret görümelerinin Aralk aynda balamas beklenirken kdem tazminat alt limitinin de yaplacak zamma göre artmas bekleniyor.

CDD BR ARTI OLACAINI DÜÜNÜYORUM

Bugün itibariyle Türkiye genelinde yaklak 8 milyon asgari ücretli bulunurken, hem siyasiler tarafndan yaplan açklamada hem de çalanlarn beklentilerine göre asgari ücrete ciddi bir art yaplmas bekleniyor. Geçtiimiz günlerde bu konuda açklamalarda bulunan AK Parti Genel Bakan Yardmcs Mehmet Özhaseki, vatandalarn asgari ücretin yetersizlii nedeniyle sanayideki ilere yönelmediini belirterek, O zaman biraz art gerekiyor. Ciddi bir art olacan zannediyorum açklamasn yapmt.

YÜZDE 25 ORARINDA ZAM BEKLENYOR

Asgari yaplacak zam aralk aynda toplanacak asgari ücret komisyonun alaca karar ile belirlenecek. Genel beklenti asgari ücrete en az yüzde 25 orannda zam yaplmas yönünde. Buda brüt asgari ücretin 4 bin 520 TLye çkmas anlamna geliyor. Bu durumda yaklak 8 milyon çalann kdem tazminatn artrm olacak.

ÜST LMT MEMUR MAALARI BELRLYOR

Kdem tazminatnda üst limit ise memur maalarna göre belirleniyor. Memur maalarndaki artlar dikkate alndnda kdem tazminat üst limiti ocak ve temmuz aylar olmak üzere 6 ayda bir güncelleniyor. Geçtiimiz temmuz aynda üs limit 8 bin 284 TL olarak belirlenmiti. Ocak itibaryla memura yüzde 5 toplu sözleme zamm verilecek. Ayrca yine ocak itibaryla geriye dönük 6 aylk enflasyon, yüzde 3ü ne kadar atysa o fark da maaa eklenecek ve böylece memur maa katsays bulunacak.

ÜST LMTN 9 BN TLY AACAI TAHMN EDLYOR

Öte yandan Merkez Bankasnn tahminlerine göre ylsonunda yüzde 7lik bir enflasyon fark olmas bekleniyor. Bu da ocak aynda yüzde 12lik bir zam anlamna geliyor. Bu beklenti gerçekleirse kdem tazminatnda üst limitin 9 bin 250 TLye yükselecei tahmin ediliyor.

EMEKLLK HAKKI KAZANANLAR OCAK-TEMMUZ AYLARINI TERCH ETMEL

Uzmanlar, prim gün saysna göre emeklilik hakk kazanarak (3600 gün, 4500 gün veya 7000 gün) iten ayrlacaklarn daha fazla tazminat hakk kazanmak için ocak-temmuz aylarnda tazminatlarn almalarn öneriyor.

Ana Sayfaya Git