Çılgın Projeye Aynen Devam!

Diyarbakır'da vatandaşın refah seviyesinin yükseltilmesi için yürütülen ve şehrin "çılgın projesi" olarak nitelendirilen Silvan Projesi, terör saldırılarına rağmen sürüyor.

Haberler 21.06.2018 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Orman ve Su leri Bakanlnn talimatyla Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce 2003-2017 yllarnda 5 milyar 700 milyon lira yatrmn gerçekletirildii Diyarbakrda, sulu tarma geçii salayarak vatandan refah seviyesinin yükseltilmesi için youn çalma yürütülüyor.

Buna karn terör örgütü PKK, Güneydou Anadolu Projesinin (GAP) önemli ayaklarndan biri olan, bölgenin kalknmasna büyük katk sunacak Silvan Projesini engellemek için bu süreçte çok sayda saldr gerçekletirdi.

Teröristlerin hain saldrlarna ramen terörle mücadeledeki kararllk sayesinde barajn inas hz kazand.

Silvan Projesinin kilit tesisi olan 175,5 metre yükseklii ile Atatürk Barajndan sonra en büyük sulama baraj olma özelliini tayan Silvan Barajnn tamamlanmas için 24 saat esasyla çalmalar devam ediyor.

Terör saldrlar nedeniyle yapmnda 2 yl gecikme yaanan baraj, 2019 yl sonunda tamamlanacak, 2020 ylnda su tutacak.

- 7 milyar 300 milyon metreküp su depolanacak

DS 10. Bölge Müdürü Ali Gökyel, AA muhabirine, bütünüyle kalknmay hedefleyen Silvan Projesinin 8 baraj ve 23 sulama tesisinden olutuunu söyledi.

Gökyel, projedeki Silvan, Pamukçay, Ambar, Kuruçay, Balar, Kbrs, Karacalar ve Bulakldere barajlarnn tamamlanmasyla baraj rezervuarlarda 7 milyar 300 milyon metreküp suyun depo edileceini belirterek, Silvan Projesinin tamamlanmasyla 2 milyon 350 bin dekar arazinin suya kavuacan aktard.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Babakan Binali Yldrm ile Orman ve Su leri Bakan Veysel Erolunun projeye çok büyük önem verdiine iaret eden Gökyel, Proje kapsamnda ina edilen Silvan Baraj 175,5 metre yüksekliinde, ön yüzü beton, kaya dolgu snfnda Avrupann en yüksek baraj olma özelliini tayor. Baraj inaatndaki fiziki gerçeklemede yüzde 51e ulald. dedi.

- Kzlrmakn mart ay debisine eit

Müdür Gökyel, Silvan, Pamukçay, Ambar ve Kuruçay barajlarnn yapmnn tamamlandn dile getirerek, öyle konutu:

Avrupann en büyük barajlarndan birisi olan Silvan Baraj, 2019 yln sonunda tamamlanacak, 2020 ylnda su tutulacak. Barajdan alacamz su, Babakaya ve Silvan tünellerinden 97 kilometre uzunluundaki ana kanalla ovalara iletilecek. Barajdan alacamz 213 metreküplük su, Kzlrmakn mart ay debisine eit.

Silvan Projesinin Diyarbakr için önemine deinen Gökyel, 2023 ylnda tamamlanmas hedeflenen proje 305 bin kiiye i, ülke ekonomisine yllk 1,2 milyar lira katk sunacak. diye konutu.

Ana Sayfaya Git