Çinko fabrikasının temeli atılıyor!

Çinko Metal Külçe Üretim Tesisi'nde ilk etapta yıllık 30 bin ton, tamamlandığında ise yıllık 90 bin ton külçe çinko üretimi gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Haberler 11.01.2020 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtte, Türk-Katar ortaklyla kurulacak çinko Metal Külçe Üretim Tesisinin temeli bugün atlacak.

Lineer Metal Aden yaplan açklamaya göre, Siirt Organize Sanayi Bölgesinde 145 dönüm alana ina edilecek ve 102 milyon dolara mal olacak tesiste, ilk etapta yllk 30 bin ton, tamamlandnda ise yllk 90 bin ton külçe çinko üretimi gerçekletirilecek.

Tesisin bugün düzenlenecek temel atma törenine Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez de katlacak.

Açklamada görülerine yer verilen AK Parti Genel Bakan Danman ve irketin Onursal Bakan Prof. Dr. Yasin Aktay, kentin gelimesi bakmndan önemli projeleri hayata geçirmek için çalmalarn sürdüünü belirtti.

- 3 bin kiiye istihdam

Temeli atlacak tesisin 3 bin kiiye istihdam salayacan bildiren Aktay, Katarl yatrmclarn ortaklyla kuracamz tesisin proje bedeli 102 milyon dolar tutarnda. Tesis tam kapasiteye ulatnda yllk 216 milyon dolarlk ithalatn önüne geçecek. Bu rakam Türkiyenin yllk çinko ithalatnn yüzde 38ine tekabül ediyor. ifadelerini kulland.

Yatrmn gerçeklemesi için Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, ilgili bakanlar, Siirt Valisi Ali Fuat Atik ve dier yetkililerin destek verdiini kaydeden Aktay, yatrmn ülkeye hayrl olmasn diledi.

Aktay, yurt d seyahatlerinde yabanc yatrmclarla bu projeleri görümeye devam ettiklerini aktard.

- Binlerce gencimize istihdam salayacak

Lineer Metal A Yönetim Kurulu Bakan Fikret Baydarman da çinko fabrikasn, memleketi Siirtte kurmaktan büyük memnuniyet duyduunu belirtti.

Aktayn destekleriyle 3 yldan beri stratejik projeler üzerinde çaltklarn ifade eden Baydarman, unlar kaydetti:

Siirt, madenler açsndan zengin bir bölge. Yasin Aktay hocamzla birlikte bu zenginliimizi ekonomimize kazandrmak amacyla 3 yldan beri çalmalarmz aralksz sürdürüyoruz. Ülkemize ve memleketimize yatrm yapmaya gayret ediyoruz. Siirtte kuracamz çinko metal külçe üretim tesisini, Yasin Aktay hocamzn giriimleriyle Katarl ortaklarmzla memleketimize kazandracaz. Bu, ülkemizin en stratejik yatrmlarndan biri olacak. Binlerce gencimize istihdam, ilimizin ekonomisine de büyük katk yapacak.

Fikret Baydarman, hayata geçirecekleri tesisin su ihtiyac için oluturacaklar 300 bin metrekarelik göletin de bölgenin çevre güzelliine katk salayacan bildirdi.

Ana Sayfaya Git