Çırakken devlet desteğiyle işveren oldu

Diyarbakır'da kuyumcuda çırak olarak çalışırken hazırladığı projeyle İŞGEM'in faizsiz kredi desteğinden yararlanan Muharrem Mermut, kurduğu atölyede mücevher kutusu tasarlayıp üretmeye başladı

Haberler 27.05.2018 - 11:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda kuyumcuda çraklk yapan Muharrem Mermut, devlet desteiyle iveren oldu.

Mermut, 11 yl önce çalt kuyumcuya stanbuldan gelen mücevher kutularn üretmek için proje hazrlad.

Küçük ve Orta Ölçekli letmeleri Gelitirme ve Destekleme daresi Bakanl (KOSGEB), Dünya Bankas ve Özelletirme daresince desteklenen Gelitirme Merkezine (GEM) bavuran Mermut, faizsiz 100 bin lira devlet destei almaya hak kazand.

Bu destekle kurduu atölyede mücevher kutusu tasarlayp üreten Mermut, zamanla 12 kiiye istihdam salad.

çrakken iveren olmann mutluluunu yaayan Mermut, yapt tantmla farkl illerden de sipari almaya balad.

Bayilik verdii, stanbulun da aralarnda bulunduu 20 ehre mücevher kutusu gönderen Mermut, hikayesiyle örnek oldu.

- Ürettiim kutular stanbula satmann gururunu yayorum

Mermut, çraklk yapt dönemde kendi iini kurmaya karar verdiini söyledi. Dükkana stanbuldan geldiini örendii mücevher kutularnn ilgisini çektiini belirten Mermut, bunlarn üretimine yönelik proje hazrladn anlatt.

Projesinin onaylanmasyla bir yl ödemesiz, 3 yl vadeli 100 bin lira devlet destei aldn dile getiren Mermut, kiralad 80 metrekarelik dükkanda atölyesini kurup imalata geçtiini, tek makineyle balad ii büyüterek bin metrekare alanda üretime devam ettiini söyledi.

Mermut, makine saysn da zamanla dörde çkardn belirterek, öyle devam etti:

çocukken baladm çraklkta hep ustalarma bu kutularn nerede üretildiini sorardm. Ustalarm da kutularn stanbuldan geldiini söylerdi. Projemi hayata geçirdiimde bölgede böyle bir üretim olmadn gördüm. 11 yllk çalma neticesinde iimi gelitirdim. Türkiyede 20 ilde oluturduum bayilii daha çok ile yaymay düünüyorum. u anda farkl bölgelerdeki illerde kuyumculuk sektöründe çalanlar kutu ihtiyacn Diyarbakrdan temin ediyor. çrakken stanbuldan gelen kutular merak ediyordum. Devletten aldm destekle ürettiim kutular stanbula satmann gururunu yayorum.

- 12 kiiye istihdam, kadnlara evde çalma imkan

Mermut, atölyesinde 12 kiinin çaltn, ie gelme imkan bulunmayan baz kadnlara da evinde kutular paketleme imkan saladklarn anlatt.

Diyarbakr ve bölgenin yatrma elverili olduuna iaret eden Mermut, Terörün bitmesi ve huzur ortamnn salanmasyla birçok yatrmcnn benim gibi farkl yatrmlarla bölgede istihdam oluturmasn umuyorum. Yeni projeler de hazrlyorum. Yeni yatrmlarla Diyarbakr tantmay hedefliyorum. Buna tüm yatrmclarmzn katk sunmasn bekliyorum. Diyarbakrn huzuru ve genç nüfusu var. Yeni yatrmlarla Diyarbakr ahlandrmak için hep beraber hareket etmeyi istiyorum. diye konutu.

- çalanlarna ilham kayna oldu

Mermutun yannda çalan Fidan Alat, 8 yldr yapt bu i sayesinde ailesinin geçimine katk saladn söyledi.

Bölgede böyle iletmelerin saysnn artmasn istediklerini ifade eden Alat, mkanlar el verirse benim de projelerim var. çiyken iveren olmak isterim. diye konutu.

Muzaffer Karadeniz de 6 yldr kutu imalatnda çaltn, bu tür i yerlerinin Diyarbakra ve istihdama saladklar katk bakmndan önemli olduunu aktard. Karadeniz, tpk Mermut gibi kendi iinin patronu olmak istediini de belirtti.

Ana Sayfaya Git