ÇKS'de geri sayım

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne 2021 başvuru döneminde son haftaya girildi.

Haberler 25.06.2021 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Devletin üretici ve yetitiricilere salad desteklerden yararlanmak için gerekli kriterlerden biri olan çiftçi Kayt Sistemine (çKS) kaytlar için bavurular 30 Haziranda sona erecek.

Tarm ve Orman Bakanl tarafndan oluturulan, tarmsal üretimle uraanlar için nüfus cüzdan olarak nitelendirilen çKS ile çiftçilik bilgileri, merkezi veri tabannda toplanyor.

Tarm politikalarnn belirlenmesinde de yararlanlan sistemler bütünü olarak hayata geçirilen çKS ile çiftçilerin özlük bilgileri, faaliyetleri srasnda kullandklar arazi, hayvan, girdi gibi varlklar, ürün deseni, ortalama verimleri gibi datalar kayt altnda tutuluyor.

- Sisteme kaytllar desteklerden yararlanyor

Sistemde kayd bulunan ve güncel bilgileri olan üreticiler, mazot, gübre, yem bitkileri, küçük aile iletmesi, sertifikal tohum kullanm ve üretimi, fidan, fide kullanm, iyi tarm uygulamalar, organik tarm destei, kat organik ve gübre gibi desteklerden yararlanabiliyor. Kaytllar, çiftçilere özel uygulanan güncel indirim ve kampanyalara da dahil olabiliyor. Türkiye Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeline göre yal tohumlu bitkiler, hububat ve baklagil fark ödemesi desteinden de bu sisteme kaytl olanlar faydalanabiliyorlar.

Kayt yoksa tarm sigortas yaptrlamyor

çKS bavurusunu yapmayan üreticiler desteklerden yararlanamyor, tarm sigortas yaptramyor ve düük faizli kredi kullanamyor. Bu durumdaki üreticiler, yl içinde doal afet sonucu meydana gelen zarar dorultusunda kredi borçlarnn ertelenmesi veya afet sonras yaplacak her türlü tarmsal desteklerden de faydalanamyor.

Üreticilerin Tarm Kredi Kooperatifleri tarafndan verilen düük faizli kredilerden haberdar olabilmek, devlet destekli projelerden faydalanabilmek için e-Devlette bulunan çiftçi Kayt Sistemindeki bilgilerini sürekli güncellemeleri gerekiyor.

2021 üretim yl için sisteme bavurularda son haftaya girildi. 30 Haziranda sona erecek bavurularn kayt altna alnmas için e-Devlet üzerinden doldurulan belgelerin Tarm ve Orman Bakanlnn il ya da ilçe müdürlüüne teslim edilmesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git