Çoban istihdamına 62 milyon lira destek

Türkiye'nin hayvancılık sektörünün vazgeçilmezi olan küçükbaş hayvancılığa yönelik çalışmalar kapsamında, çoban istihdam eden işletmelere 2 yılda toplam 62 milyon lira destek verildi.

Haberler 04.12.2019 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hayvanclkta yerli üretimin gelitirilmesine yönelik projeler kapsamnda, büyükba ve küçükbata slah ve verimlilik artna yönelik çalmalar devam ediyor.

Bu kapsamda küçükba hayvan yetitiriciliinde önemli bir konu olan çoban istihdamnn artrlmas amacyla eitim ve destek projesi yürütülüyor.

Proje çerçevesinde verilen eitimler neticesinde çobanlarn sertifika sahibi sürü yöneticisi olmalaryla statülerinin iyiletirilmesi, sosyal güvence altna alnmalar, emeklilik ve salk hizmetlerinden yararlanabilmeleri salanyor.

Böylece hayvan sal, yetitiricilii ve bilinçli beslenmeyle verim art salanmas ve özellikle kuzu kayplarnn en aza indirilmesi hedefleniyor.

Söz konusu çalmalarla, 2018de 65 ilde sürü yöneticisi istihdam eden 5 bin 372 iletmeye 26,8 milyon lira, bu yl 67 ilde 7 bin 39 iletmeye 35,2 milyon lira destek ödemesi yapld. Böylece çoban istihdam salayan iletmelere toplam 62 milyon lira destek verildi.

Öte yandan, koyun keçi yetitiricilii gelitirme projesi, koyunculukta sürü büyütme projesi ve küçükba hayvanlarda soy kütüü çalmalar da sürdürülüyor.

- Her destek üreticimizin sorunlarn çözmeye yardmc oluyor

Konuya ilikin deerlendirmede bulunan Türkiye Damzlk Koyun Keçi Yetitiricileri Merkez Birlii (TÜDKYEB) Genel Bakan Nihat çelik de 5 bin lira olan çoban istihdam desteinde hayvan saysnn bu yl 200den 100 baa indirildii anmsatarak, yetitiricilerin büyük çounluunun küçükba hayvan varlnn 100 ba civarnda olduunu söyledi.

çelik, küçükba hayvancln Türkiyenin vazgeçilemez teminat olduunun altn çizerek, Daha fazla iletmenin çoban istihdam destei almasyla küçükba hayvanclkta Tarm Orman urasnda belirlenen hedeflere daha hzl ulaacaz. Verilen her destek üreticimizin sorunlarn çözmeye yardmc oluyor. Yetitiricilerimizin en büyük sorunlarndan olan çoban istihdam konusunun da bu sayede çözüme ulaacana inanyorum. dedi.

Koyun Keçi Bilgi Sistemi veri tabannda yer alan kuzu ve olaklardan destekleme ylnda anaç koyun keçi vasfna ulaanlar için 100 lira sürü büyütme ve yenileme destei ödemesi yaplacana iaret eden çelik, bu yeni destek kaleminin de ülke hayvanclna katk salayacan dile getirdi.

Ana Sayfaya Git