Çocuklar için de erken emeklilik!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 18 yaş altı genç ve çocukların da velileri, vasileri aracılığıyla Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) katılımına ilişkin çalışma yaptıklarını belirtti.

Haberler 09.11.2016 - 08:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

imek, BESin, vatandalarn emeklilik dönemindeki refahnn artrlmas hedefindeki en önemli araçlardan biri olduunu, ayn zamanda kritik bir tasarruf sistemi olarak öne çktn söyledi.

Türkiyenin ihtiyaç duyduu yurt içi tasarruflarn artrlmas noktasnda sistemin gelimesine ve yaygnlamasna büyük önem verdiklerini dile getiren imek, BESin kapsayclnn artrlmasna yönelik çalmalar 2013 ylndan balayarak hzlandrdklarn belirtti.

Bu kapsamda 2013ten itibaren sistemdeki katk paylarna yüzde 25 devlet katks vermeye baladklarn hatrlatan imek, öyle devam etti:

BESte katlmc says 2013 yl banda 3 milyon seviyesindeyken 28 Ekim 2016 itibaryla 6,5 milyon kiiye, fon büyüklüü ise yaklak 20 milyar liradan devlet katks dahil 58,6 milyar liraya yükseldi. BESte otomatik katlm uygulamasna ilikin kanuni düzenleme de 1 Ocak 2017 itibaryla yürürlüe girecek. Otomatik katlmla ilgili alt düzenleme çalmalarmz da yaknda tamamlayacaz. Bu çerçevede, önümüzdeki 10 yllk süreç sonunda yaklak 100 milyar liralk bir fonun burada birikmesini öngörüyoruz.

imek, son 3 ylda kaydedilen olumlu sonuçlarn BESin kapsayclnn artrlmas noktasnda daha fazla çalmak için kendilerini motive ettiini söyledi.

- çocuklarn yeni kumbaras BES olacak

Babakan Yardmcs imek, BES kapsamnda yaplan yeni çalmaya deinirken, 18 ya alt genç ve çocuklarn sisteme katlmna imkan salanmasna yönelik faaliyet yürüttüklerini bildirdi.

Mevcut düzenlemeler çerçevesinde BESe girecek katlmclarn fiil ehliyetine sahip bulunmasnn zorunlu olduuna dikkati çeken imek, yaplacak çalmayla bankaclk ilemlerinde olduu gibi, velileri veya vasileri araclyla, fiil ehliyetine sahip olmayan kiilerin de bireysel emeklilik sistemine katlabilmesini hedeflediklerini kaydetti.

Bu çalmayla BESteki katlmc baznn tabana yaylarak sistemin kapsayclnn geniletilmesini, ayn zamanda da küçük yalardan itibaren düzenli tasarruf alkanlnn kazanlmasn salamay amaçladklarn vurgulayan imek, Bu imkann, çocuklarn geleceine bir güvence sunmak isteyen anne-babalardan önemli oranda ilgi göreceini düünüyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Uluslararas çalmalarn, tasarruf alkanlnn küçük yalarda kazanlmasnn önemini gösterdiine iaret eden imek, 18 ya alt genç ve çocuklarn BESe katlmnn mümkün hale getirilmesine ilikin çalmalar 2017de tamamlamay hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git