Coğrafik işaret talebi arttıyor

Türkiye'nin 627 coğrafi işaretinden 261'inin tescilini TOBB'a bağlı oda ve borsalar yaptırdı

Haberler 23.01.2021 - 02:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin geçen yl sonu itibaryla koruma altnda bulunan 627 corafi iaretinden 261inin tescili Türkiye Odalar ve Borsalar Birliine (TOBB) bal oda ve borsalarca yaptrld.

TOBBdan yaplan açklamaya göre, Türkiyede 627 corafi iaret koruma altna alnd. Bunlarn 261i (yaklak yüzde 42) oda ve borsalar tarafndan tescil ettirildi.

Tescilde ilk 4 il Gaziantep, anlurfa, zmir ve Kastamonu oldu.

675 corafi iaret tescil bavurusunun 236s oda-borsalarca gerçekletirildi. Bavuruda ilk 4 il Diyarbakr, Konya, Gaziantep ve Ankara olarak sraland.

TOBB, oda ve borsalarn Avrupa Birlii nezdindeki corafi iaret bavurularnda onlara rehberlik etmesi amacyla Oda ve Borsalar çin Corafi aretler Klavuzunu hazrlayarak 81 il ile paylat.

Yerel ve özel ürünlerin her geçen gün tüketiciler tarafndan daha çok tercih edildii belirtilen klavuzda, bu noktada corafi iaretlerin, ulusal ve küresel piyasalarda kazanç getiren en deerli araç ve hazine olduu ifade edildi. Klavuzda, bu yolda oda ve borsalarn ataca her admn çok kymetli olduu vurguland. TOBB yönetimi de Brüksel Temsilcilii ile birlikte oda ve borsalara tescil ve sonraki süreçlerde destek olmaya devam edeceklerini bildirdi.

ABDE 5 ÜRÜN TESCL EDLD

Türkiyenin, Avrupa Birlii nezdinde Antep baklavas, Aydn inciri, Malatya kayss, Aydn kestanesi ve Milas zeytinya olmak üzere 5 corafi iareti tescil edilmi durumda.

Bayramiç beyaz ve Taköprü sarmsanda ise tescil öncesi son aamaya geçildi.

Öte yandan, Afyon pastrmas, Afyon sucuu, Antakya künefesi, Antep lahmacunu, Antep fst, Edremit Körfezi yeil çizik zeytini, Gemlik zeytini, Giresun tombul fnd, Kayseri mants, Kayseri pastrmas, Kayseri sucuu, Mara tarhanas, Mara çörei, Milas yal zeytini, çalayancerit cevizi, negöl köftesi olmak üzere 16 corafi iaret için de Avrupa Birliinde bavuru aamasna gelindi.

Ana Sayfaya Git