Çölleşme korkutuyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, çölleşme ve kuraklıkla mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürüyor

Haberler 17.06.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanl, çölleme ve kurakln olumsuz etkilerini en aza indirmek için çalmalarn aralksz sürdürüyor.

2019-2030 çölleme ile Mücadele Ulusal Eylem Plan dorultusunda Türkiye çölleme Modeli ve Risk Haritas Projesi kapsamnda çöllemeyle ilgili 7 kriter ve 48 gösterge tespit edildi.

Corafi bilgi sistemleri tabanl çölleme modeli oluturuldu ve ulusal ölçekte çölleme açsndan scak noktalar tespit edilerek Türkiye çölleme Risk Haritas üretildi. Harita 2020de Türkiye çölleme Hassasiyet Haritas adyla revize edildi.

Türkiyede 2020 sonu itibaryla yaklak 9,8 milyon hektarda aaçlandrma, erozyon kontrolü, bozuk orman alanlarnn rehabilitasyonu ve mera slah çalmalar yapld.

Dünyada en fazla aaçlandrma yapan ilk üç ülke arasnda yer alan Türkiyede, 1970li yllarda erozyonla tanan toprak miktar 500 milyon ton/yl iken, aaçlandrma, erozyon kontrolü, bozuk orman alanlarnn rehabilitasyonu, mera slah gibi iyiletirme çalmalar sonucunda 2020 itibaryla 140 milyon ton/yla dütü. 2023te bu miktarn, tarm, orman ve mera alanlarnda alnacak ilave tedbirlerle birlikte gelitirilen erozyon tahmin modeli ve izleme sistemi sonuçlarna bal olarak 130 milyon ton/yla indirilmesi hedefleniyor.

ZLEME SSTEMLER

Su erozyonu sonucu oluan yllk ortalama toprak kayplarnn ortaya konulmas amacyla Dinamik Erozyon Modeli ve zleme Sistemi yazlm gelitirildi. Böylece yaplan çalmalarla birlikte ana su havzas ölçeinden parsel ölçeine doru artan hassasiyette arazi yönetim planlarna destek verecek önemli toprak erozyonu verilerini üretmek mümkün hale geldi.

Ulusal Dinamik Rüzgar Erozyonu Modeli zleme Sistemi ile ulusal ölçekte rüzgar erozyonu sonucu tanan sediment miktar ve rüzgar erozyonu potansiyeline sahip alanlara ilikin ilk sonuçlar baaryla üretildi.

Bata tarm ve ormanclk sektörleri olmak üzere pek çok sektöre toprak verisi salamak, mükerrer toprak çalmalarnn önüne geçmek ve Türkiye Ulusal Toprak Bilgi Sisteminin oluturulma hedefine destek olmak amacyla Toprak Bilgi Sistemi gelitirildi.

BARAJ HAVZALARI YEL KUAK AAçLANDIRMA EYLEM PLANI

çölleme, kuraklk ve erozyon konularnda 15 Ar-Ge projesi yürütülürken, Baraj Havzalar Yeil Kuak Aaçlandrma Eylem Plan çerçevesinde barajlarn ekonomik ömrünün artrlmas, baraj göllerine gelen topran azaltlmas, baraj ve su havzalarnn korunmas, su kalite ve miktarnn artmas amacyla Baraj Havzalar Yeil Kuak Aaçlandrma ve Erozyon Kontrolü projeleri hazrlanyor. Bu kapsamda 2020 sonu itibaryla 4 baraj ve gölet havzasnda projelendirme çalmalar tamamland.

Öte yandan, Yukar Havza Sel Kontrolü Proje çalmalar kapsamnda 2020 sonu itibaryla 13 sel havzasnda projelendirme çalmalar yapld.

çölleme ve Erozyonla Mücadele Heyelan Duyarllk Haritalamas Projesi çalmalar kapsamnda geçen yl 8 haritalama gerçekletirildi, 2 adet ç Kontrol Uygulama ve Deerlendirme Projesi hazrland.

KURAKLIA DAYANIKLI çETLER YAYGINLATIRILIYOR

Bu yl ülke genelinde atl, bo braklan ve nadas alanlarnda gerek bitkisel üretimin artrlmas gerekse kurakla dayankl çeitlerin ekililerinin yaygnlatrlmasna yönelik yüzde 75 hibeyle projeler hayata geçirilmeye baland. Bu kapsamda yürütülen Tarm Arazilerinin Kullanmnn Etkinletirilmesi Projesi ile 400 proje destekleniyor.

çeltik üretiminde damlama sulama projelerine öncelik tannrken mercimek, nohut ve tritikale gibi kuru tarm ürünlerine yönelik teklif edilen projeler de hayata geçirildi.

Ana Sayfaya Git