Çöpe atılan kuyruk yağının kilosu 130 lira: Et üreticileri çaresiz

Kurban bayramı için geri sayım başlarken üreticiler piyasaların durgunluğundan ve artan maliyetlerden şikâyetçi. Bölgede ciğer tüketiminin yaygın olması nedeniyle kuyruk yağı kilosunun et fiyatlarını aştığı ve 130 liradan satıldığı bildirildi. Üretici Burhan Avşar, “Çöpe atılan, hatta ücretsiz verdiğimiz kuyruk yağı bile şu anda et fiyatlarını aşmış durumda. Uyarılarımız dikkate alınmıyor, dişi hayvan kesimleri bu bayramda da devam ederse önümüzde karanlık bir tablo bizi bekliyor” dedi.

Haberler 06.06.2022 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyedeki et ihtiyacnn hatr saylr orann karlayan Dou ve Güneydouda yaklaan Kurban Bayram öncesi piyasalardaki durgunluk üreticileri kara kara düündürüyor.

Geçmi yllarda bayrama iki ay kala talep ve kesim için vekaletleri alp hisse oranlarn belirlediklerini, ancak bu yl kurbanlk taleplerinde yüzde 80 orannda bir düü yaandn belirten büyük ve küçükba hayvan üreticisi Burhan Avar, Kuzu eti 88-100 lira bandnda satlrken, kuzunun kuyruu yani ya et fiyatlarn am durumda. Yüksek enflasyona bal artan üretim maliyetleri her eyi alt üst etti. Geçmi yllarda gerek gövde olarak kesilen, gerekse perakende et alan müteriye kuyruk yan ücretsiz verirdik, hatta bazen çöpe bile atlrd dedi.

KUYRUK YAI KLOSU 130 LRA

u anda kuyruk yann bile kilosunun 130 liradan satldn ve bulunmadn ifade eden Avar, Bölgede cier bata olmak üzere sakatat tüketiminin fazlal nedeniyle lokantalar kuyruk ya talebinde bulunuyor, ancak vatanda da ne et, ne de sakatat alacak güç yok. Yem ve saman fiyatlar tpk meyve, sebze fiyat gibi ald ban gidiyor. Tabi bu artlarn temel nedeni mazot ve akaryakt fiyatlarndaki dalgalanmalardan kaynaklanyor. Büyükba hayvan fiyatlarnda zaten yüzde 100ün üzerinde bir art vard, imdi bayram yaklatkça bu fiyatlar biraz daha zirveye çkacak. diye konutu.

KARANLIK BR DÖNEM BEKLYOR

u anda 300 kiloluk bir erkek danann da 30 bin liradan satldna dikkat çeken Avar, nek olursa bu rakam 16 bine düüyor. Dii inek ve düveler ucuz diye tercih edildii için bu kez hayvan üretiminde ciddi skntlar ba gösteriyor. Bayram sonras kesimler bitince hayvanclk da bitecek. Net konuuyorum. Ahrlar da, çiftlikler de kapanacak. Birçok üretici sektör deitirecek. Eylül ayndan itibaren et fiyatlarnda 170 lira bandn göreceiz. Karanlk bir dönem bizi bekliyor. u anda bayram nedeniyle kurbanlk fiyatn soran bile yok. Kurban hisse bedeli ile ilgili Diyanet bile net bir açklama yapamyor dedi.

KIZILAY 700 D HAYVAN KESECEK BU DORU DEL

Dii hayvan kesiminin üretime ar darbe vurduunu ve fiyatlarn dalgalanmasnda önemli pay olduunu belirten üretici Burhan Avar, u uyarda bulundu:

Kurban bayram için Kzlay sadece Diyarbakrda 700 inek kesime sürecek. Bunun 200 tanesini Et Süt Kurumu ihale etti, 500üne kimse yanamyor. Bizi de aradlar, ancak prensip olarak dii hayvan üretimde önemli yeri olduu için kesilmesini istemiyoruz. Ancak erkek danaya göre fiyat canl olarak yar yarya dütüü için tercih sebebi yaplyor. Girdi maliyetleri dümeden et fiyatlar dümez. Geçmi yllarda da dii hayvanlar acmaszca kesime gönderildi ve bu nedenle üretimde skntlar yaand, bu bayram da ayn hatay tekrarlyorlar dedi.

Ana Sayfaya Git