Çöpten elektrik üretimi

Van'da çöp sorununu ortadan kaldırmak amacıyla hazırlanan proje kapsamında yapımı tamamlanan Katı Atık Entegre Tesisi'nde, biyogazdan elektrik enerjisi üretimine başlandı.

Haberler 06.11.2019 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vann Tuba ilçesinde 140 milyon liralk yatrmla tamamlanan Kat Atk Entegre Tesisinde, çöp depolama alanndan elde edilen biyogazdan elektrik enerjisi üretimine baland.

Van Büyükehir Belediyesinin Entegre Kat Atk Yönetimi Tesisi le Mevcut Vahi Kat Atk Depolama Alanlarnn letilmesi ve Islah Projesi kapsamnda yapm tamamlanan tesis hizmete açld.

çöp depolama alanna ina edilen tesisin açl töreninde konuan Vali ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentin en önemli sorunlarndan biri olan çöplerin depolanmas ve deerlendirilmesi konusunun ilk ayan çözdüklerini söyledi.

Vann büyükehirler arasnda çöpünü vahi depolama yöntemiyle toplayan tek il olduunu belirten Bilmez, ran yolunda bulunan çöp depolama alannn turizm açsndan da güzel olmayan görüntüler ortaya koyduuna iaret etti.

- Üstü kapatlan çöpten elektrik üretilecek

Söz konusu alann patlama noktasna geldiini, çkard gazn havay, yer altna szan sularn da Van Gölünü kirlettiini aktaran Bilmez, unlar kaydetti:

Bu sorunun ortadan kaldrlmas için proje hazrland. ki aamadan oluuyor. Birincisi, önceden biriktirilen 3 milyon metreküp çöpün üstünün kapatlarak o alann kentimize yeil bir alan olarak kazandrlmas ve oradaki çöpten enerji üretilmesi. Bu ksm tamamland. çöpün üstü kapatld. Koku ile çkan dumandan kurtulduk. Dieri ise tüm ilçelerden çöplerin burada deerlendirilerek kentin ekonomisine katk salanmasdr. Bu da aralk ayna kadar tamamlanacak. Bu tesis için belediye kasasndan bir ödenek çkmad. haleyi kazanan firma, yap-ilet-devret modeliyle tesisi 25 yl çaltrp sonra belediyeye devredecek. Ayrca gelirin yüzde 6sn belediyemize yatracak. çöpten belediyemize 80 milyonun üzerinde bir gelir salayacaz.

lçelerde de aktarma istasyonlarnn kurularak tüm çöplerin tek alanda toplanacan anlatan Bilmez, projenin, bir turizm kenti olan Vanda çevrenin temiz tutulmas açsndan çok önemli olduunu ifade etti.

-Artma tesisi 2020nin sonunda devreye alnacak

Van ehir sularnn yüzde 75inin hiç artlmadan Van Gölüne döküldüünü kaydeden Bilmez, unlar söyledi:

Van Gölü sadece kentimizin deil dünyann en büyük deerlerinden biri. Vanllara emanet edilmi bu gölü korumak, muhafaza etmek ve yeni nesillere teslim etmek zorundayz. Bu göl bizim için bir cazibe merkezidir. Artma tesisimiz önümüzdeki yln sonunda devreye alnacak. 2020nin sonuna Van Gölüne artlmadan su braklmayacak. Yaplan tesisin bir milyon 100 bin nüfusa hizmet verecek bir kapasitesi var. Bu tesislerle en önemli iki sorun giderilmi olacak.

Bilmez, protokol üyeleriyle açl kurdelesini kestikten sonra tesisi gezdi.

Programa AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, l Jandarma Komutan Tugeneral Yüksel Yiit, l Emniyet Müdürü Ali Karaba, Edremit Kaymakam ve Büyükehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhammet Fuat Türkman, kaymakamlar, belediye bakanlar, kurum amirleri ve vatandalar katld.

Tuba ilçesinde 140 milyon liralk yatrmla tamamlanan tesiste ilk etapta saatte 8 megavat elektrik üretilerek yaklak 30 bin hanenin elektrik enerjisi ihtiyac çöplerden karlanacak.

Yaklak 100 kiinin istihdam edilecei tesis, geri dönüüm malzemeleri ayrtrma, düzenli depolama alan ve iletimi, biyogaz ve elektrik üretim bölümlerinden oluuyor.

Ana Sayfaya Git