Çorak araziye can getirildi!

Çocuk yaşta ailesiyle göç ettiği Bursa'dan 34 yıl sonra memleketi Mardin'e dönen Murat Abak, kiraladığı çorak arazide 250 ton domates yetiştirdi.

Haberler 26.09.2019 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yllar önce ailesiyle göç ettii Bursadan 34 yl sonra memleketi Mardine dönen Murat Abak, kiralad çorak arazide 250 ton domates üretti.

Mardinden 8 yandayken ailesiyle Bursann Karacabey ilçesine göç eden 45 yandaki Abak, domates yetitirilen tarlalarda yevmiye usulü çalt.

Daha sonra kiralad tarlalarda domates üreten Abak, 3 yl önce 34 yl aradan sonra ei ve 4 çocuu ile memleketi Mardine dönmeye karar verdi.

Merkez Artuklu ilçesinin Erolu köyünde 15 dönüm çorak arazi kiralayan Abak, 10 dönümüne yerli domates tohumu ekti.

Edindii tecrübeyi uygulad memleketinde 250 ton ürün alan Abak, gelen siparileri karlamaya çalyor.

Abakn hedefi, farkl türde domates üreterek hemehrilerine örnek olmak.

- çöl iken bu hale getirdik

Murat Abak, yllar önce göç ettikleri Bursann Karacabey ilçesinde ekmeklerini domatesten kazandklarn söyledi.

Gurbette örendii bu üretimi Mardinde sürdürmek istediini anlatan Abak, Mardin-Diyarbakr kara yolun yaknnda kiralad arazide gerçekletirdii üretimden güzel verim aldn belirtti.

Yol üzerinde üretim yaptm. Vatandalarmz görsün ki tevik etmi olaym diye. Atl durumdaki araziyi zorlu süreçlerden sonra bir ayda bu hale getirdim. Bu araziyi bir ayda bu hale getirdim. çöl iken bu hale getirdik. çok yüksek verim de aldk. diyen Abak, rekoltenin beklediinin üzerinde gerçekletiini aktard.

- Doduum köyün ad artk domatesle anlmaya balad

çiftçi Abak, gece gündüz scakl takip ettiini, bölgedeki nem, hava scakl ve toprak durumunun üretim için olumlu koullar saladn kaydetti.

Bölgedeki topraklarn çok bereketli olduuna iaret eden Abak, klim artlar ve topran bakir olmasndan dolay araziler çok avantajl, içilik konusu da avantajl. Topramz iki adm önde diyebiliriz. diye konutu.

Doduum köyün ad artk domatesle anlmaya balad. Erolu domatesi deniliyor. Mardinin yan sra Diyarbakr ve anlurfa ile ilçelerinden müterilerimiz var. ifadelerini kullanan Abak ileride fide üretimine de balamay planladn belirtti.

Abakn üretimdeki en büyük destekçisi ei Sadiye Abak da yllar sonra memleketlerinde çiftçilik yapmann mutluluunu yaadklarn söyledi.

Domates üretiminden güzel verim elde ettiklerini anlatan Abak, çaltk, çabaladk, içilerimizle bu ii bu duruma getirdik. Satyoruz, köyde salça yapyoruz. Eime destek sunuyorum. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git