Covid-19 salgını meyve ve sebze fiyatlarını yükseltti

Diyarbakır Toptancılar Hali esnafı, pazar ve marketlerde meyve ve sebze fiyatlarının artmasının temel nedenini vatandaşların Covid-19 sürecinde panik yaparak meyve ve sebzeye çok fazla rağbet etmesinden kaynaklandığını söylüyor.

Haberler 17.04.2020 - 01:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin normal artlarda meyve ve sebze ürünlerini ihraç eden bir ülke konumunda olduunu vurgulayan hal esnaf, Covid-19 salgn nedeniyle ülke snrlarnn kapatlmasndan dolay eldeki ürünlerin iç piyasada kaldn belirtti. Ülkede ihtiyaçtan fazla ürün olmasna ramen fiyatlarn yükseliini vatandalarn çok fazla talep etmesine balayan hal esnaf, bu durumu frsatçlarn kullandn söyleyerek fiyatlarda ciddi oynama yaptklarn belirtti.

VATANDALAR COVD-19 SÜRECNDE PANK LE HER EYE FAZLASIYLA YÜKLENYOR

Türkiyede bulunan meyve ve sebze ürünlerinin ihtiyaçtan daha fazla olduunu belirten Diyarbakr Sebze Hali Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ta, Öncelikle meyve ve sebze fiyatlarnn yükselmesinde vatandalarmzn da çok büyük bir etkisi vardr. çünkü vatandalar Covid-19 sürecinde olay daha fazla panik haline getirerek her eye yükleniyor. Oysaki meyve ve sebze için olaan üstü bir durum söz konusu deil. Nitekim Türkiye olarak bizler dier ülkelere meyve ve sebze ihraç eden bir ülkeyiz. Covid-19 sürecinde bütün ülkeler snrlarn kapatt için elimizdeki meyve ve sebzeler bizlere fazlasyla yeter durumdadr. dedi.

RABET FIRSATçILARIN NE YARIYOR

Konumasnn devamnda Ta, unlar söyledi: Sebze ve meyve halinde fiyatlar aslnda çok normaldir. çünkü elimizde ürünlerimiz boldur. Covid-19 salgnndan dolay ürünlerimiz, iç piyasa kalarak normal yllara göre fazlasyla yeter durumdadr. Hatta önümüz yaz meyve ve sebzelerde çok daha fazla art olacak. Fakat ürünlerimiz fazla olmasna ramen fiyatlarnn yüksek olmasnn en büyük sebebi, vatandalarn normalinden fazla rabet göstermesinden kaynaklanyor. Vatanda fazla rabet gösterince arada frsatçlar bu durumu kullanarak fiyat istedii gibi belirliyor. eklinde konutu.

DUYARLI DAVRANALIM

Covid-19 sürecinin de atlatlacan belirten Ta, bundan dolay vatandalarn panik yapmasna gerek olmadn söyledi.

Ta, Allahn izni ile bu virüs eninde sonunda bitecek. Bir bakma Covid-19 virüsü, Rabbimizin Müslümanlarn uyanmas için rahmet tokaddr. Virüs bittikten sonra hayat normale dönecektir. Vatandalar olarak her eyi abartarak fiyatlarn yükselmesini aslnda bizler yaptk. Bundan dolay daha duyarl davranalm ki her ey rayna girsin. ifadelerini kulland.

Komisyon esnaf olarak bizler de çok sknt çekiyoruz

Sebze ve meyve fiyatlarnn tarlada yüksek olduunu belirten Komisyoncu Hamit Bör, Diyarbakr sebze halinde fiyatlar aslnda çok yüksek deil. Sebze ve meyve aslnda yerinde (tarlada) yüksektir. Komisyon esnaf olarak bizler de çok skntlar çekiyoruz. Tarlada bir liraya aldmz ürünü halde bin 100 liraya satamyoruz. Darda görüldüü gibi deil. Fiyatlarnn yüksek olmas biraz da frsatçlardan kaynaklanyor. Vatandalarmz bouna panik de yapmasn. Birkaç aya kalmaz her ey normalleir. çeitler de artar. Bu ekilde fiyatlar da çok düecektir. Bundan dolay vatandalar bo yere panik yapmasn. eklinde konutu.

Darda kaytsz korsan birçok komisyoncu var

Diyarbakr Sebze Halinde fiyatlarn dier illere göre daha düük olduunu belirten bir dier Komisyoncu Celal Gönder ise unlar söyledi: Diyarbakr Sebze Halinde satlan ürünlerin çounu Mersin Sebze Halinde alamazsnz. Yani Diyarbakrdaki fiyatlar çok yüksek deildir. Biz esnaflar olarak da çok fazla bir ey kazanamyoruz. çünkü darda kaytsz korsan birçok komisyoncu var. Fiyatlarn yüksek olmasnn nedeni de yerinde (arazi) yüksek olmasndandr. Örnein; Antalyadan gelen domates orada 3 bin liraya geliyor. Bizler burada 3 bin 200 liraya satamyoruz. Düünün oradan aldmz bir ürünün nakliye paras, içi paras ve masraf gibi etmenlerden dolay burada 3 bin 200 liraya satamyoruz.

Ana Sayfaya Git