Covid pandemisi yeni cilt hastalıkları yarattı

Son 2 yıldır tüm dünyayı etkileyen pandemi sürecinin dermatolojik hastalıkları da tetiklediğini vurgulayan Uzm. Dr. Ayşe Pınarbaşı, Covid ile birlikte değişen yeni estetik trendleri konusunda bilgilendirmede bulundu.

Haberler 31.07.2021 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Deri Hastalklar ve Estetik Dermatoloji Uzman Dr. Aye Pnarba, Covid pandemisi baladktan sonra dermatologlar olarak dier uzmanlk alanndaki doktorlar gibi hastalarna tedavi vermeye devam ettiklerini söyledi. Uzm. Dr. Aye Pnarba, lk aylarda hasta saylar giderek azald ve acil vakalar dnda deri hastalklar muayene ve ilemlerini, estetik uygulamalar erteledik. Bir süre sonra sürecin bir iki ay deil, yllar boyunca sürebileceini hepimiz anlamaya baladk. Hayatmza giren iki vazgeçilmez maske ve dezenfektanlard. Maskelerin çeitleri vard, cerrahi maskeler en sk kullanlan olmakla birlikte N95 biz doktorlar için çok önemli bir koruyucu oldu. Dezenfektanlar yüzde 70 alkol içermeliydi. Bütün bu süre boyunca baz deri hastalklarnn arttn farkettik. Hatta yeni isimlendirmeler bile geliti dedi.

MASKEDEN KORUNMA YOLLARI

Uzm. Dr. Aye Pnarba, pandemiyle hayatmza giren cilt hastalklar ve tedavi yöntemlerini anlatt. Pandemi boyunca baz deri hastalklarnn arttn farkettiklerini aktaran Pnarba, öyle konutu:

Hatta yeni isimlendirmeler bile geliti. Bunlardan en önemlisi yeni ismiyle maskne ad verilen maskenin yol açt akneydi. Bizim için tedavisi çok daha zor bir akne çeidi, çünkü neden olan maskeyi hayatmzdan çkarmamz imdilik mümkün deil. Bu akne türünde özellikle maskenin altnda kalan alanlarda okluzyon dediimiz tkanma, havasz kalma ve terleme nedeniyle ortaya çkan iltihapl deri, bazen de kistik sivilceler mevcut. Bu bölgede tkanma sonras çoalan bakteriler nedeniyle enfeksiyon ortaya çkyor. Bu uzun süreli sistemik, topikal antibiyotik ve asidik solusyonlarla tedavi edilebiliyor. Bu tip akneden korunmann en önemli yolu iyi bir cilt temizlii, arada yaplan medikal cilt bakmlar, komedonlar temizleyen ve ya bezlerinin ar çalmasn düzenleyen karbon peeling gibi uygulamalardr. Ayrca pamuklu bir maske üzerine cerrahi maske kullanmak, maskeyi sk deitirmek de bir dier önemli korunma yolu. Zaten akneye sebep olduunu bildiimiz youn nemlendirici ve fondotenleri maske altna kesinlikle uygulamamak gerekiyor.

çOCUKLARDA EL EGZAMALARI ARTTI

Pandemi boyunca özellikle çocuklarda giderek artan sayda el egzamas tehisi koyduklarn aktaran Pnarba, Bunun en önemli sebebi sk el ykamak ve dezenfektan kullanmak. Tabi ki bunlar da hayatmzdan tamamen çkaramasak da abartlmadan kullanlmasn öneriyoruz. Özellikle deri Phn korumak adna uygun sabun kullanm, el ykama sonras nemlendirici kullanmak da çok önemli uyarlarmz arasnda bulunuyor dedi.

ALIN çZGLER VE YÜZDEK SARKMALAR GÖZE BATTI

Pnarba, konumasn öyle sürdürdü:

Covid pandemisi boyunca insanlar evlerinden çkamad, hareketsiz bir yaam sk beslenme mutfakta fazla vakit geçirme kilo almaya, anksiyete bozukluklarna neden oldu. Bu dönemde insanlar, özellikle de kadnlar kendini daha bakmsz, ypranm hissetmeye baladlar ve bu anksiyeteyi daha da artrd. çocuklar online eitimdeyken, erikinler Zoom toplantlarda ilerini yürütmeye devam ettiler. Ama bir süre sonra toplantlardaki ekran görüntülerinden mutsuz olmaya baladlar. Eskiden iimizi yaparken kendinizi devaml seyretmenin ne demek olduunu düünemezken bu gerçek bamza geldi.

Ka aras, aln çizgileri, yüzdeki sarkmalar, lekeler daha da gözümüze batmaya balad. Hepimiz bu süreçte en çok unu örendik. Biz estetik uygulamalarn aslnda kendimizi mutlu etmek için yapyorduk. Bakalarnn ne dedii her zaman ikinci plandayd. Bu nedenle zaten maske altnda olan yüzler için botoks dolgu deri yenileyici uygulamalara ilgi aynen devam etti. Bu kadnlar da, erkekleri de mutlu eden, yaama balayan günlük hayatn normallerinden oldu.

HASTANEYE GTMEY ERTELEMEYN

Pandemi ilk baladnda Hastaneye gelmeyin deniyordu, bunun ne kadar yanl bir uygulama olduunu sonra ac tecrübelerle anladk. Kronik hastal olanlar, kalp hastas, eker ve romatizmal hastala sahip olanlar evlerinde öldü. Covidden ölenler dnda gereken tedavisini olmayp, ameliyatn olmad için ölenlerin kaç kii olduunu ise bilemiyoruz. Herkesin maske takt bir ortamda bulan minimal olduunu artk biliyoruz. Bu nedenle artk korunmay örendiimiz bu virüs yüzünden hastaneye ya da kinie gitmekte bir saknca olmadn da rahatlkla söyleyebiliriz. Daha ne kadar süreceini bilmediimiz bu yeni düzende her zamanki gibi insanln hzl adaptasyonla, aklyla, bilimin nda yine insan kazanacak ve Covid belleklerde kötü bir an olarak kalacaktr.

Ana Sayfaya Git