Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı!

Depremin yarattığı yıkımı önlemek için reyting sistemi geliyor. Afet riskleri, etkilediği nüfusun büyüklüğü, mali ve finansal gereksinim kriterleriyle puanlanacak. Kentsel dönüşüm bu puanlamaya göre başlatılacak.

Haberler 03.11.2020 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

zmir depreminin bir kez daha gösterdii gerçeklerle kentsel dönüümde yeni bir döneme giriliyor. zmirde yaanan deprem Türkiyeyi yasa boarken, riskli yaplar tespit etmek için görevlendirilen, aralarnda üniversiteler, kamu kurumlar, sivil kurulular, yap laboratuvarlarnn bulunduu bin 292 kurulu riskli binalarn tespiti için adeta seferber oldu. Bu kapsamda Kentsel dönüümde artk keyfi uygulamalarn, hata ve ihmalkarlarn bedelini masumlar ödemeyecek. Reyting sistemi ile kentsel dönüümde puanlama sistemi ile zorunluluk hali doacak.

Türkiyede zmir depremi ile de görüldü ki kentsel dönüüm, depreme dayankl binalar ve zorunlu ilemleri yasal snrlar içerisinde gerçekletirenler ykma uramyor. Ancak çeitli nedenlerle kentsel dönüüme girmeyenler, anlaamayanlar, ihmalkarlar derken istenmeyen sonuçlara adeta davetiye çkaryoruz.

çOK ÖLçÜTLÜ DEERLEME DÖNEM BALIYOR

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann onaylad 2021 yl plannda afet riskli alanlarn tespiti, ilan ilikin mevcut kriterlerin gelitirilecei, yüksek öncelikli alanlarn çok ölçütlü deerlendirme modeliyle öncelikle dönütürülecei vurguland.

TE KRTERLER

Can ve mal kaybna neden olma açsndan afet riskleri, etkiledii nüfusun büyüklüü, mali ve finansal gereksinim, rezerv alann mevcudiyeti gibi kriterler esas alnarak puanlama yaplacak. Kentsel dönüümde öncelikli yerleim alanlar bu puanlama esas alnarak balatlacak.

25 EHR çN KENTSEL DÖNÜÜM STRATEJS

Cumhurbakanl Yllk Plannda kentsel dönüüm ihtiyac olan alanlarn saysnn arttna dikkat çekilerek, önceliklendirme çalmalarnn devam ettii vurguland. Kentsel dönüüm uygulamalarnda il baznda hazrlanan kentsel dönüüm stratejileri esas alnacak. l ve ilçe baznda riskli, rezerv alanlara ilikin verileri, sosyal yap analizini, ekonomik bütünleme, altyap durumu, finansman modelleri ve il baznda dönüüm hedeflerini içeren kentsel dönüüm stratejileri hazrlanacak. Son dakika haberinin ayrntlarna göre tam 25 ehir için kentsel dönüüm strateji belgesi hazrlanacak.

Ana Sayfaya Git